Milioane de români, în alertă! Pericolul invizibil din toate casele: Riscați să vă îmbolnăviți grav

09 sept. 2019
Milioane de români, în alertă! Pericolul invizibil din toate casele: Riscați să vă îmbolnăviți grav

Milioane de români sunt în alertă maximă. Este vorba despre un pericol invizibil în toate casele. Riscați să vă îmbolnăviți extrem de grav. Specialiștii lansează un semnal de alarmă pe care trebuie să îl luăm cu toții în seamă.

La acest lucru nu ne-am fi așteptat niciodată. Este vorba despre radon, un gaz radioactiv inodor și incolor care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ. Este incolor și inodor, dar este prezent în toate casele, mai ales în casele noi, fiind emis de materialele de construţie ale casei.

Unde se află radonul

Radonul se găseşte în mai multe locuri. În sol, roci și apă, dar nu poate fi detectat de către om. Pătrunde în casă din fundație şi prin puțul de apa și contaminează aerul pe care îl respiri. În principiu orice casă, fie că este veche sau nouă, cu sau fără subsol, chiar şi bine izolată poate avea probleme cu radonul. Radonul este prezent în anumite soluri și poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție.

Pericolele la care ne expunem

Radonul este foarte periculos. Ne expunem mai multor pericole. Radonul este radioactiv și cancerigen. Expunerea la radon peste limite normale este extrem de periculoasă. Poate duce la cancer la plămâni.

În România sunt 16 judeţe unde nivelul concentraţiei de radon poate produce probleme în locuinţe. Mai mult, și materialele de construcţie cumpărate din aceste zone pot fi intens contaminate. Vorbim aici despre Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.

Specialiștii ne învață ce trebuie să facem pentru a reduce la valori normale emisiile de radon din propria casă.
Etansarea fisurilor din podele și ziduri, şi verificarea periodică a acestora.
Mărirea niveului de ventilare prin depresurizare prin conducte și ventilatoare.
Inlaturarea dalelor de granit sau evitarea granitului în casă dacă acesta provine din zone cu depozite de uraniu.
Modul în care este proiectată casa, suprafaţa de contact cu solul, prezenţa fisurilor în pereţi sau podea afectează concentraţia de radon din interior.
Aerisirea frecventă a camerelor, utilizarea unităţilor de aer condiţionat au un impact puternic în reducerea concentraţiei de radon în interior.
Fundaţia alveolară şi o placă de bază pe fundaţie, din beton de cel puţin 20 de centimetri reduc capacitatea de trecere a radonului din pământ în casă, şi este una din cele mai bune şi mai simple metode care reduc radonul din aerul din casă, anunță antena3.ro.