Monstrul din Caracal poate scăpa de mai multe acuzații! Anchetatorii, în alertă: Ce s-a aflat acum

03 sept. 2019
Monstrul din Caracal poate scăpa de mai multe acuzații! Anchetatorii, în alertă: Ce s-a aflat acum

Gheorghe Dincă ar putea scăpa de mai multe acuzații. Totul s-a aflat acum. Anchetatorii ar putea pierde mai multe probe și piste. Monstrul din Caracal ar putea refuza testul cu detectorul de minciuni.

Legea nu îl oblige pe Gheorghe Dincă să se supună testului poligraf. Chiar dacă acesta nu poate fi folosit ca probă în instanță, anchetatorii s-ar fi putut folosi de el pentru a găsi noi probe sau indicia. Dacă Dincă refuză, ei nu-l pot obliga să facă testul. Dincă va fi însă supus unei expertise psihiatrice.

Explicațiile specialistului

Omul care a introdus testul poligraf în România vine cu explicații complete. Expertul criminalist, Tudorel Butoi, şef al Laboratorului de detecţie psihologică a comportamentului simulat din cadrul Serviciului Criminalistic al Poliţiei Capitalei a precizat ferm că acest test nu se poate face împotriva voinței persoanei.

„Persoana trebuie să își exprime consimţământul. Trebuie să fie de acord. În al doilea rând, nefiind obligație, testul poligraf este un drept al persoanei care este cercetată, de a demonstra atât cât îl poate ajuta tehnica și metoda care este poziția. În ceea ce privește vulnerabilitatea, ea rezultă din componenta monitorizării emoției, care din  punct de vede al unor structuri temperamentele, labil psihic dezechilibrat, emoțional sau dimpotrivă inerte pot influența testarea”, a precizat Tudorel Butoi.

Cine nu are voie să facă testul poligraf

Dar asta nu e tot. Tudorel Butoi a indicat și persoanele cărora le este interzis să facă testul poligraf chiar dacă și-ar dori. Persoanele gravide, minorii, alcoolicii, psihoticii și disfuncționalii nu pot fi supuși testului cu detectorul de minciuni. „Eu vorbesc din perspectiva creatorului metodologiei, acum 30 de ani, avertizându-i pe oameni în ceea ce privește de vulnerabilitățile tehnice, cât și vizavi de performanțele tehnice”, a mai spus Tudorel Butoi, conform antena3.ro.

Profesorul a mai adăugat că procurorul de caz nu va decide niciodată testarea subiectului, subliniind că testul se folosește în stadiile primare, incipinte, în primele 2-3 zile ale cercetării.

„Nu procurorul de cez decide. Făptuitorul decide. Când te duci la el și îi spui despre ce este vorba, și faptul că a avut anumite poziții, într-o parte le-a respins, într-alta le-a admis, i se propune testul poligraf. El poate spune că nu face niciun test. Procurorul de caz doar poate veni cu propunerea să se facă testul poligraf. Dar testul poligraf depinde de acordul, consimțământul informat al subiectului, fiind un drept dacă vrea îl face, și dacă nu vrea îl refuză. Fără ca eguitorul să aibă dreptul să tragă concluzia că l-ar fi refuzat. Niciun procuror nu poate obliga o persoană să facă testul poligraf. Este un drept, nu o obligație”, a explicat profesorul Butoi.