Anul acesta, Noaptea Muzeelor va avea loc pe data de 13 mai. Oamenii vor putea vizualiza mai multe expoziții și proiecții. Ce va fi inedit în 2023?
Evenimentul va cuprinde expoziții, intervenții culturale, experimente artistice, proiecții, prezentări, performance-uri, ateliere, animații stradale și de interior, concerte și tururi interactive pentru public.
În acest an, muzeele din Republica Moldova participă pentru prima dată la proiectul Noaptea Muzeelor alături de România. Acestea vor beneficia de promovare și reprezentare pe platforma comună noapteamuzeelor.org.
Ca de obicei, muzeele și spațiile expoziționale alternative vor concura pentru a oferi programe interesante, potrivite pentru toate vârstele.
Vizitatorii sunt invitați să exploreze colecțiile captivante ale muzeelor sau să se bucure de intervențiile artistice și spectacolele spațiilor culturale partenere pe 13 mai, până după miezul nopții, așa că trebuie să își aducă pantofii cei mai comozi.
Muzee, observatoare astronomice, catedrale, biserici și sinagogi, teatre, atenee, mausolee, primării, castele, palate și fortărețe, turnuri și bastioane, biblioteci și studiouri de creație, centre culturale, școli, universități, spații urbane creative, spații pentru știință și experimentare, spații de memorie istorică, pavilioane și galerii de artă, case de licitații și târguri de artă, cămine pentru îngrijirea bătrânilor sau fabrici de hârtie, printre altele, vor găzdui sute de evenimente speciale. Oriunde veți merge, Noaptea Muzeelor va avea loc.
”Ne pregătim pentru o ediție plină de evenimente, de mișcare și de noutăți, atât din punct de vedere al conținutului, cât și geografic. Avem deja 200 de evenimente înscrise în program, dintre care multe premiere, care acoperă 28 județe din România și Bucureștiul, precum și două raioane din Republica Moldova și Chișinăul.
Momentan, pe harta-program a Bucureștiului sunt 49 de atracții – 28 muzee și 21 entități culturale și studiouri creative.
Din țară, 130 de muzee și case memoriale, dar și 21 de alte organizații din 65 de localități s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România noapteamuzeelor.org, care va fi actualizată în curând”, spune Dragoș Neamu, coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
Muzeul Copilăriei în timpul Războiului, renumit pentru comemorarea vieților copiilor afectați de război, va fi invitatul special de la Noaptea Muzeelor din acest an. Muzeul prezintă istorii fragile folosind obiecte, mărturii video și istorii orale. Este singurul muzeu la nivel mondial dedicat copilăriei afectate de război. Pentru expoziția de la Muzeul Național al Țăranului Român, care se deschide pe 12 mai, curatorii au inclus povești și obiecte de la copii din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen și Irak, inclusiv copii ucraineni care s-au refugiat în România. Muzeul Copilăriei în timpul RĂzboiului Război este un fenomen muzeal popular de tip new-wave și va fi expus la București timp de o lună în cadrul expoziției LISTEN! care nu trebuie ratată.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) organizează Noaptea Muzeelor, care a devenit o forță culturală în ultimele două decenii. Este un adevărat fenomen social, atrăgând aproximativ un milion de persoane din întreaga țară. Canalul Noaptea Muzeelor, https://noapteamuzeelor.org/, va avea cele mai recente informații despre organizarea generală și programul evenimentului din 13 mai, precum și rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate. Ediția precedentă a avut loc în 260 de muzee și spații culturale din peste 90 de orașe, acoperind 39 de județe. În București, Noaptea Muzeelor a bătut recorduri, cu 64 de obiective culturale și peste 80% din atracțiile orașului pline de vizitatori nerăbdători care așteptau să intre pentru a se bucura de eveniment.