Creștin ortodocșii s-au bucurat în această perioadă de o mare sărbătoare spirituală: Învierea Domnului. Un element nelipsit al Paștelui ortodox sunt preparatele tradiționale, îndrăgite de foarte mulți români. Printre acestea se numără și ouăle roșii, de la care ar fi bine să nu aruncăm cojile.
Printre preparatele tradiționale de care românii se bucură în această perioadă se află următoarele: cozonacul, drobul și nelipsitele ouă vopsite în roșu.
Acestea reprezintă Învierea Mântuitorului și amintesc de momentul în care Fecioara Mare a mers la Iisus, cu un coș plin de ouă. Ouăle au fost așezate sub crucea pe care Iisus a fost răstignit, iar sângele Domnului s-a scurs pe ele.
Potrivit tradiției, creștinii au păstrat din acel moment obiceiul de a vopsi ouăle de Paște.
În acest context, românii consumă multe ouă roșii. În schimb, majoritatea preferă să arunce la gunoi cojile acestora, fiind de părere că nu au nicio utilizare.
Preoții avertizează că acest lucru este mare păcat, mai ales când ele pot fi foarte utile pentru gospodari.
Cojile de ouă pot fi folosite în grădină, mai ales că gândacii și insectele apar în număr mare pe timp de primăvară. Acestea trebuie zdrobite foarte bine înainte de a fi puse în pământ.
Astfel, cojile de ouă protejează grădinile de către dăunători. Mai mult, acestea sunt utile și iubitorilor de arici. Cei care doresc să aibă un arici lângă casă pot lăsa cojile de ouă afară.