Nu consumați varză murată dacă aveți aceste afecțiuni! Deși are multe beneficii, vă poate face rău fără să vă dați seama. Medicul Florin Bălănică explică

11 nov. 2020
Nu consumați varză murată dacă aveți aceste afecțiuni! Deși are multe beneficii, vă poate face rău fără să vă dați seama. Medicul Florin Bălănică explică

Este sezonul în care gospodinele pregătesc varza murată pentru a putea prepara de sărbători cele mai bune mâncăruri cu aceasta. Leguma minune este un aliment complet, de altfel singurul de natură vegetală care abundă în vitamina B12, dar şi minerale, cum sunt magneziul, acidul folic, potasiul, fierul sau iodul.

Varza murată are numeroase beneficii și este recomandată de toți nutriționiștii. Are un rol important în sistemul digestiv, funcționanțnd ca un probiotic și în același timp protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.

Mai mult decât atât, varza murată are proprietăţi antitumorale şi ajută în prevenția cancerului.

„Prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism, glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative”, a spus medicul nutriționist Florin Bălănică la CSID.ro.

Nu consumați varză murată dacă aveți aceste afecțiuni!

Există, însă câteva categorii de persoane care trebuie să evite varza murată, mai ales zeama și asta din cauza faptului că are multă sare, nerecomandată pacienților cu tensiunea ridicată. La fel și cei care au boli de rinichi.

„De asemenea, cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces, deoarece conţinutul ridicat de sodiu accentuează simptomatologia, putând chiar agrava afecţiunea. Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să se ferească să o includă în meniu, deoarece zeama de varză murată poate interfera cu secreţia de iod.

Recomand în sezonul rece, când organismul este predispus infecţiilor respiratorii, o cură cu zeamă de varză, deaorece este bogată în vitamine şi minerale care contribuie la vitaminizarea organismului şi la intarirea sistemului imunitar”, a mai spus medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru CSID.