Orezul este alimentul care probabil nu va lipsi niciodată din bucătăria românilor. Se prepară în doar câteva minute și e delicios indiferent de modul în care este pregătit, ca să nu mai vorbim că este recomandat și de nutriționiști.
Puțini știu însă că orezul poate deveni o otravă atunci când este preparat într-un mod greșit. Un experiment realizat recent a demonstrat că orezul se poate contamina cu toxine, dar și pesticide.
Conform experimentului, fierberea orezului într-o oală până la evaporarea apei ne poate expune la otrăvirea cu arsenic. Care e explicația? Ei bine, arsenicul contaminează orezul, datorită toxinelor și pesticidelor folosite la cultivare.
Experimentul a fost realizat de profesorul de biologie de la Queens University Belfast, Andy Meharg, care a testat mai multe metode de gătit pentru a vedea modul în care nivelul de arsenic de modifică.
O primă metodă a fost fierberea unei cești de orez alături de două cești de apă, iar rezultatl a fost eliminarea cele mai mari cantități de arsenic. Cea de a doua metodă a fost utilizarea a cinci căni de apă și o ceașcă de orez, apa rămasă în plus fiind aruncată, nu evaporată. Rezultatul? cantitatea de arsenic a ajuns la jumătate, față de prima metodă.
În concluzie, experimentul demonstrează că odată ce orezul este înmuiat înainte să fie preparat și fierbe într-o cantitate mare de apă, este eliminat orice risc de otrăvire cu arsenic, aceasta fiind cea mai sănătoasă modalitate de gătit.
Probabil vă întrebați ce este arsenicul și cum de a ajuns fix în orez. Ei bine, el este un element toxic care se regăsește în mediul înconjurător, însă în ultima vreme, arsenicul a reușit să intre și în lanțul alimentar, fiind descoperit în mai multe alimente.
Atunci când este consumat în doze mari, arsenicul devine toxic, provocând simptome adverse și chiar deces. În general, principaelel surse de poluare cu arsenic includ folosirea anumitor pesticide și erbicide, conservanși, îngrășăminte fosfatice, deșeuri industriale, activități miniere, dar și arderea cărbunelui.
Țineți cont de faptul că orezul nedecorticat este deosebit de sensibil la contaminarea cu arsenic, această substanță toxică fiind regăsite chiar și în fântâni, dar și în alte surse de apă utilizate pentru irigarea culturilor.