Ai grijă de corpul tău și acesta te va răsplăti cu ani în plus de viață. Respectă regulile de mai jos și păstrează-ți corpul în stare optimă de funcționare:
Prelucrarea mâncării în organism are loc prin reacţii biochimice acido-bazice. Dacă în organism pătrund concomitent produse ce declanşează reacţiile acide şi cele ce declanşează reacţiile bazice, atunci are loc producerea unor săruri inutile, care complică mult procesul digestiv.
Pentru a evita astfel de situaţii, vă recomandăm să consumaţi produse compatibile din punct de vedere biochimic şi viceversa, iar ca o mică îndrumare puteţi folosi graficul de mai jos.
I – trebuie consumate separat (la un interval de 40 de minute)
II – poate fi combinat doar laptele proaspăt cu orezul
III – 7 cu 3 în proporție de 1:3
IV – atunci când organismul are urgent nevoie de multă energie fără a suprasolicita sistemul digestiv
V – și cu nuci
1.Legume ce conțin amidon: cartofi, morcov, sfeclă, dovleac ş.a.
2.Cereale, făină, cereale integrale.
3.Legume ce nu conțin amidon: ierburi, rădăcini, varză, salată, roşii, castraveţi ş.a.
4.Produse proteice: boabe, nuci, ouă, icre ş.a.
5.Fructe şi fructe de pădure (proaspete).
6.Produse lactate.
7.Carne şi peşte.
8.Grăsimi vegetale.
9.Pepene galben şi banane.
10.Ciocolată şi cacao.
11.Fructe uscate.
2. Mănâncă pentru a trăi, nu trăi pentru a mânca
Alimentaţia nu este un scop în sine, ci un mijloc de a atinge scopul. Conştientizând propriul rost al vieţii şi valorile supreme pentru care trăieşti, este de la sine înţeles că alimentaţia trebuie să fie sănătoasă, că ea trebuie să ajute şi să menţină funcţionalitatea organismului, nu să-l suprasolicite şi să-l otrăvească.
3. Foamea e adevărată, iar pofta e falsă
Pofta este un fenomen psihologic, în timp ce foamea este un fenomen digestiv. Prin foame organismul ne informează că are nevoie de hrană, în timp ce pofta nu este dictată de necesităţile noastre fiziologice, ci mai degrabă de instabilitatea emoţională. Incapacitatea omului de a-şi stăpâni pofta de mâncare indică o voinţă foarte slabă. De altfel postul religios, pe lângă beneficiile sale pentru sănătate, are menirea de a întări voinţa omului.
Tot pofta ne face să mâncăm peste măsură. Încărcarea normală a stomacului cu mâncare este la 1/2, de aceea se recomandă să termini de mâncat înainte să te simţi sătul. Din volumul rămas 1/4 din stomac ar trebui dedicat apei şi 1/4 îl reprezintă spaţiul gol necesar pentru digestia corectă a mâncării.
Dacă stomacul se umple cu mâncare, organismul cheltuie o energie enormă pentru a o prelucra, energie care de multe ori este chiar mai mare decât cea pe care o obţinem din acea mâncare. Probabil aţi observat că atunci când mâncaţi peste măsură, vă simţiţi obosiţi, moleşiţi şi somnoroşi – organismul îşi îndreaptă toate forţele spre depăşirea situaţiei critice din stomac,” noteaza floaredetei.ro.
4. Cum bei, aşa trăieşti
Organismul uman este, în cea mai mare parte, alcătuit din apă. Plantele care nu au parte de suficientă apă se usucă rapid. Ei bine, ceva asemănător se întâmplă și cu organismul uman. De aceea, este important să consumăm suficientă apă, adică aproximativ 2-3 litri pe zi, pe timp de vară și 1.5-2 litri pe timp de iarnă.
Mai mult decât atât, cu 30 de minute înainte de luarea mesei, se recomandă consumul unei căni de apă sau ceai de ierburi, pentru a activa procesele digestive. După luarea mesei, consumul de apă trebuie evitat pentru a nu dizolva sucul digestiv și a nu împiedica procesul de asimilare a hranei.
5. Nu alergaţi după doi iepuri
„Dacă v-aţi aşezat la masă, lăsaţi toate celelalte activităţi. Dacă între timp citiţi, conversaţi cu cineva sau priviți televizorul, creierul nu-şi poate concentra atenţia asupra procesului digestiv, care este primordial. Drept urmare vă este mai greu să vă săturaţi de mâncare, iar digestia se petrece într-un mod ineficient şi chiar dăunător pentru sănătate,” adaugă floaredetei.ro.