Nu mai consuma acest aliment dacă arată așa! Toată lumea face această greșeală în bucătărie

de:
27 ian. 2021
Nu mai consuma acest aliment dacă arată așa! Toată lumea face această greșeală în bucătărie
Sursa Foto: Alimentarium

Unul dintre alimentele nelipsite din bucătărie poate fi un adevărat pericol atunci când este consumat. Iată la ce trebuie să te uiți prima oară înainte de a-l prepara. Multă lume face această greșeală.

Orezul este alimentul de bază din bucătărie. Mulți dintre noi îl folosim în ciorbe sau în prepararea felului doi. Puțini știu însă cum ne dăm seama dacă orezul mai este sau nu bun de consumat.

La ce trebuie să fi atent 

Exită mai multe tipuri de orez pe piață. Fie că orezul este brun, alb, basmati sau sălbatic, trebuie să fim foarte atenți la data expirare de pe ambalaj.

Conform csid.ro, ”durata de viață” a orezului uscat sau negătit variază în funcție de tipul de orez. Atât orezul brun cât și cel alb poate fi consumat până la doi ani, în timp ce orezul brun rezista doar între 3-6 luni.

Ce se întâmplă însă dacă eticheta este deteriorată și nu știi când expiră orezul? Ei bine, specialiștii ne spun la ce să fim atenți pentru a evita eventualele probleme. Primul lucru la care trebuie să te uiți sunt găurelele apărute pe bobul de orez. De asemenea, dacă observi gândaci, sau insecte mici în pachet, cel mai bine este să în arunci neapărat.

În cazul orezului brun, lucrurile sunt și mai simple. Acesta se decolorează și are un miros neplăcut atunci când expiră.

Cât timp putem consuma orez

Ați preparat deja orezul și nu știți în cât timp poate fi consumat? Ei bine, textura, aroma și calitatea orezului gătit rezistă până la 3-4 zile, așa ca dacă vrei să te bucuri de beneficiile sale și de gustul delicios, ar fi bine să în consumi în această perioadă.

Totuși, există și cazuri în care orezul nu este ținut la o temperatură optimă. În acel moment trebuie să fim atenți la miros. Când mirosul de orez devine neplăcut, atunci e clar că nu mai trebuie să în consumăm.

De asemena, dacă apare o pojghiță deasupra, asta este un alt semn că ar trebui să îl aruncăm.

Ce se întâmplă dacă mănânci orez expirat

Probabil te întrebi ce se poate întâmpla în organismul tău dacă ai consumat orez expirat. Ei bine, odată ce expiră, orezul este contaminat cu mucegai sau fungi, care pot duce la toxiinfecție alimentară.

Cum se manifestă aceasta? Ei bine, în cele mai bune cazuri, apar simptome de vărsături, stări de greață sau dureri abdominale. În cazuri mai grave, persoana în cauză poate avea convulsii și poate intra chiar în comă, așa că mare atenție înainte să îl consumați.