A venit vara, iar bronzul este lucrul pe care toate tinere și-l doresc în această perioadă. El vine la pachet însă cu o serie de riscuri, iar unele creme solare nu sunt atât de eficiente pe cât credem.
Medicii, dar și mai multe ONG-uri au vorbit de-a lungul anilor despre produsele de protecție solară și despre eficiența acestora. Potrivit specialiștilor, cremele solare nu protejează pielea așa cum ne așteptăm, ba chiar măresc șansele de a face cancer de piele.
Există două tipuri de protecție solară. O parte din ele formează pe piele o barieră fizică care oprește trecerea razelor ultraviolete. pe când altele sunt absorbite în piele dezactivând razele UV care ajung în contact cu pielea.
Deși menirea cremelor de protecție solară este de a ne proteja de razele UV, ele conțin chimicalele esențiale pentru acest proces. Medicii susțin că ele pot ataca ADN-ul celuleor sănătoase, transformându-le astfel în celule canceoase.
Mai mult de atât, știm deja că o parte din cremele solare sunt parfumate, dar și colorate. Practic ele conțin conservalți, coloranți, care sunt absorbiți de organism, comportându-se ca niște hormoni artificiali.
Ingredientele din cremele slare pot afecta fertilitate, dar și dezvolatrea organelor sexuale în cazul copiilor, spun specialiștii.
După studierea a mai bine de 1.000 de creme re protecție solară, ONG-ul american, Environmental Working Group a ajuns la concluzia că nici măcar un sfert dintre ele nu se ridicau la înălţimea reclamelor făcute. Nu numai că nu protejează pielea, dar pot crește numărul de pacienți cu cancer de piele.
Dacă vă întrebați cum vă puteți proteja de soare într-un mod sănătos, ei bine, primul pas este evitarea soarelui într-un anumit interval orar.
De asemenea, pălăriile și hainele rămân cele mai eficiente atunci când vine vorba de o protecție solară corectă. Să nu uităm că protecția împotriva cancerului de piele vine și din interior, iar medicii recomandă un consum bogat în fructe și legume proaspete, în special în perioada verii.