Nu mai lua aceste pastile! Îți scot toate vitaminele din corp și îți dau peste cap tot organismul. Puțini români știu adevărul despre ele

02 sept. 2022
Nu mai lua aceste pastile! Îți scot toate vitaminele din corp și îți dau peste cap tot organismul. Puțini români știu adevărul despre ele

Aceste pastile pot fi extrem de dăunătoare pentru organism, dacă ele sunt luate în exces. Specialiștii spun că acestea ne pot da complet peste cap organismul.

Laxativele sunt medicamente care tratează constipația prin înmuierea scaunelor pentru a ușura trecerea sau prin stimularea intestinului inferior pentru a împinge scaunul afară. În timp ce un medic poate recomanda utilizarea ocazională a laxativelor pentru persoanele cu constipație, la persoanele cu tulburări de alimentație, utilizarea laxativelor poate deveni un eveniment frecvent sau zilnic.

Pastilele acestea conțin avertismente conform cărora utilizarea medicamentului pentru mai mult de o săptămână poate provoca complicații grave pe termen lung. Cu toate acestea, persoanele cu tulburări de alimentație pot ignora aceste avertismente. Multe persoane care abuzează de laxative vor lua mai mult decât doza sugerată și vor continua să crească doza respectivă pe măsură ce organismul se obișnuiește cu ajutorul suplimentar. Alții iau cantități mici, putând chiar să se încadreze în doza recomandată, dar pentru mult mai mult timp decât este sigur.

Riscuri asociate cu abuzul de laxative

După ce a luat aceste pastile pentru o perioadă de timp, organismul începe să se bazeze pe ajutorul laxativului pentru a muta deșeurile prin corp. Oamenii devin atât psihologic, cât și fizic dependenți de laxative, mai repede decât mulți își dau seama.

Laxativele sunt folosite pentru a trata constipația, dar atunci când se abuzează de ele, laxativele pot provoca de fapt o agravare a constipației. Laxativele acționează prin stimularea artificială sau prin iritarea nervilor din intestinul gros. Această stimulare face ca mușchii intestinali să se contracte și să scoată scaunul din organism. Dar, atunci când sunt folosite prea mult timp sau în cantități prea mari, laxativele pot afecta nervii.

Menținerea colonului gol este, de asemenea, riscantă. Atunci când mușchii din colon sunt împiedicați să lucreze așa cum ar trebui, aceștia slăbesc în timp. Împreună, aceste efecte secundare interferează cu mișcările intestinale normale. Persoana poate deveni dependentă de doze din ce în ce mai mari de un laxativ pentru a elimina scaunul.

Pastilele nu ajută la eliminarea caloriilor, dar elimină apa din organism. Atunci când se pierde prea mult lichid în diareea cauzată de abuzul de laxative, oamenii pot deveni deshidratați. Deshidratarea exercită un stres asupra organelor și poate fi fatală dacă nu este tratată prompt. Simptomele includ sete, scăderea numărului de urinări, dureri de cap, amețeală, scăderea transpirației, uscăciunea gurii, slăbiciune și oboseală.

Electroliții, cum ar fi sodiul, potasiul și clorura, sunt pierduți în proporții anormal de mari în diaree. Acest lucru poate duce la slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii și moarte subită.

Consecințe medicale pe termen lung

Dependența organismului de laxative poate duce la complicații medicale pe termen lung. Fără a fi nevoit să lucreze pentru a elimina deșeurile, organismul încetează să mai deplaseze singur deșeurile prin intestine.

După un abuz de laxative pe termen lung, intestinele își pierd funcția musculară normală și răspunsul nervos și nu se mai pot contracta pentru a evacua scaunul în mod normal. Acest lucru este denumit uneori „colon leneș”, ceea ce înseamnă că colonul nu mai elimină deșeurile în mod eficient. În schimb, deșeurile stau în intestine mult mai mult timp decât în mod normal. Abuzul de laxative este, de asemenea, asociat cu sindromul colonului iritabil.

Cei care au un trecut de abuz de laxative pot trece săptămâni întregi fără să aibă o mișcare intestinală. Acest lucru poate provoca simptome fizice neplăcute, cum ar fi crampele și balonarea, precum și simptome emoționale, cum ar fi rușinea, iritabilitatea și anxietatea. Efectele pot fi reversibile, dar recuperarea poate fi un proces lent. Simptomele pot persista ani de zile.

În mod normal, intestinul este acoperit cu un strat protector de mucus, care previne iritarea pereților intestinului. Intestinele conțin, de asemenea, bacterii care sunt necesare pentru funcționarea sistemului imunitar și pentru sănătatea generală. Abuzul de aceste pastile înlătură aceste bacterii și mucusul protector, lăsând intestinele vulnerabile la infecții și iritații. Unele studii sugerează chiar că abuzul de laxative crește riscul de cancer de colon, ideea fiind că o inflamație de lungă durată crește șansele ca celulele să se dezvolte anormal în timpul procesului de vindecare.