Noi efecte adverse grave declanșate de Paracetamol! Ultimele studii publicate! Aveți mare grijă cum îl luați

19 sept. 2019
Noi efecte adverse grave declanșate de Paracetamol! Ultimele studii publicate! Aveți mare grijă cum îl luați

Alertă pentru femeile care iau acest medicament în timpul sarcinii. Este foarte periculos pentru copil! Un studiu realizat recent arată ce probleme pot avea copiii ai căror mame au consumat această pastilă.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Bristol, dezvoltarea fătului poate fi afectată de consumul acestui medicament. Este vorba despre paracetamol.

Mai concret, mamele care au luat paracetamol în timpul sarcinii pot aduce pe lume copii hiperactici sau care au probleme emoționale.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 14.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 11 ani.

Cu ajutorul chestionarului, oamenii de știință au analizat memoria, IQ-ul, comportamentul, dar şi situaţia şcolară a copiilor. Rezultatele au fost comparate cu frecvenţa cu care mamele lor au luat paracetamol în perioada de sarcină dintre 18 şi 32 de săptămâni.

Ce au descoperit?

A fost descoperită o „legătură cauzală” între consumul de paracetamol şi problemele de comportament ale copiilor. Copiii ai căror mame au consumat paracetamol frecvent în acea perioadă sunt hiperactivi sau au un deficit de atenţie (ADHD – tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate).

Efectele s-au simțit mai ales la vârsta de trei ani. Acestea s-au diminuat odată cu creșterea copilului. Cei mai afectați sunt băieţii. Aceștia sunt mai predispuşi la aceste afecţiuni, în comparaţie cu fetele. Oamenii de știință îndeamnă medicii să recomande femeilor însărcinate doze mai mici de paracetamol în timpul sarcinii.

Mai multe studii au arătat că analgezicele pot produce astm, infertilitate sau autism.