Vă vine să credeți sau nu, carnea făcută pe grătar este mai periculoasă decât fumatul. Medicii atrag atenția că efectul pentru plămîni al consumului de friptură la grătar este similar celui țigărilor.
V-ați întrebat vreodată ce este gudronul, de fapt? Este un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui si a frunzelor. Gudronul este produs de către orice materie arsă, indiferent că vorbim despre ţigara tradiţională sau de variantele noi de pe piaţă.
Așadar, țigările, dar şi carnea preparată la grătar, pe foc direct, conţin gudron, adică un cărbune ars. Doar că, gudronul rezultate din carnea de pe grătar este mai periculos decât cel din țigări. Dacă luaţi gudron dintr-un grătar, îl duceţi direct în ficat.
“Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!,” spune Dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată, citat de Pro TV.
“Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plăman. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn,” spune Dr Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.