Nu mai seamănă deloc! Cum arăta Cristian Tudor Popescu când era tânăr: „Adevărul a murit”

10 sept. 2020
Nu mai seamănă deloc! Cum arăta Cristian Tudor Popescu când era tânăr:

De profesie inginer, Cristian Tudor Popescu a ajuns celebru după anul 1989, când s-a remarcat ca și scriitor și jurnalist. De asemenea, comentariile lui interesante despre filme și tenis i-au adus și mai multă popularitate, devenind astăzi probabil cel mai influent jurnalist din România.

La 63 de ani, Cristian Tudor Popescu sau CTP, cum îi spun mulți, are o colaborare permanentă pe Digi24 și publică periodic editoriale pe site-ul unde este partener, republica.ro. El a fost asociat, însă mult timp cu ziarul Adevărul, unde a fost redactor șef, iar apoi cu Gândul, publicație pe care a fondat-o în anul 2005 și care astăzi se află la Radu Budeanu, fondatorul CanCan și Ciao.

Pe vremea când lucra la Adevărul, în urmă cu aproape 30 de ani, CTP arăta complet diferit. Probabil puțini l-ar recunoaște în fotografie de mai jos. Spiritul lui caustic a rămas, însă neschimbat.

„Adevărul a murit”

„Nu mi se pare legitim ca „Adevărul” să sărbătorească azi 125 de ani de la înfiinţare. Nu era legitimă nici denumirea pe care a primit-o în decembrie 1989 ziarul „Scînteia”, care s-a numit mai întâi „Scînteia poporului”, după care a primit numele „Adevărului”. Dacă privim standardele de presă occidentală, din punct de vedere jurnalistic ziarul „Adevărul” era o catastrofă în anii de după Revoluţie.

Era un ziar plin de păreri, opinii în neştire, de la secţia scrisori până la cultură toată lumea îşi dădea cu părerea. Informaţie puţină şi era firesc pentru că astea erau reflexele comuniste. Ziarul „Scînteia” nu era un ziar de informaţie, era un ziar de antiinformaţie. Principala lui menire în ce priveşte informaţia era să o blocheze, nu să o dea în ziar. Existau reflexele presei de propagandă, să se scrie articole de poziţie prin care să fie influenţată opinia publică.

Până în 1992 ziarul „Adevărul” a avut această componentă informativă foarte redusă. Şi în restul presei era tot aşa. Nu exista reactivitate, se întâmpla ceva şi apărea un comentariu după două zile la chestia aia. Zice „lasă că dăm o sinteză”. Era lent, un pahiderm foarte lent. Ziarul „Adevărul” a încetat să mai fie „Scînteia” abia prin 1996.

„Adevărul”, aşa cum îl ştiam eu, a murit. Am şi scris un articol, se chema „Adevărul a murit”. Ăsta a fost în ultimul număr, în 2005, când am plecat. Şi a murit, credeţi-mă. „Adevărul” ăla, la care am fost noi, şi care a însemnat ceva în istoria presei, ăla a murit atunci. După aceea, au fost nişte publicaţii care nu mai au nicio legătură cu acel ziar”, spunea Cristian Tudor Popescu în anul 2013, cu ocazia serialului „Adevărul 125 de ani”.