O ciupercă ucigătoare face ravagii! Bananele din întreaga lume sunt în pericol de dispariție

16 aug. 2019
O ciupercă ucigătoare face ravagii! Bananele din întreaga lume sunt în pericol de dispariție

O ciupercă ucigătoare ar putea afecta bananele din întreaga lumea. Plantațiile ar putea fi în pericol. Este vorba despre o ciupercă ce a făcut prăpăd secolul trecut. 

Potrivit WEF, aceeași ciupercă a revenit și afectează plantațiile de pe tot globul. Este denumită Fusariam și a făcut ravagii deja în Australia, Africa și Asia. Recent, a ajuns și în Columbia, țară considerată ca fiind unul dintre cei mai mari producători de banane din lume. Guvernul din Columbia a declarat stare de urgență națională.

Fusarium sau Boala Panama, a făcut ravagii în timpul secolului XX, când a distrus plantații întregi de banane. de atunci, agricultorii au plantat doar banane Cavendish. Acest tip de banană era rezistent la Fusarium. La momentul actual, în lume, bananele Cavendish reprezintă 97% din exportul la nivel mondial.

Noua tulpină a ciupercii ar putea să învingă chiar și rezistența bananelor Cavendish. Producătorii din toată lumea sunt în alertă, iar Guvernul a decretat stare de urgență națională în Columbia. Situația este una critică, având în vedere că bananele reprezintă un aliment vital pentru milioane de oameni.

Columbia exportă foarte multe banane și în Europa. 1,8 milioane de tone sunt exportate anual. La nivel global, sunt consumate anual 100 de milioane de tone. O criză fără precedent ar fi pentru statele în care se produc bananele, acolo, lumea consumă zilnic acest aliment. La nivel mondial, se ajunge la o cifră de 12 miliarde de dolari pe an.

Situația pare fără ieșire.

ONU susține că nu există încă un remediu pentru această ciuperca. Sporii rămân în sol timp de decenii, ceea ce face imposibilă eradicarea lor. Plantațiile de banane sunt distruse prin blocarea apei din țesutul plantei. Specialiștii susțin că Boala Panama se extinde rapid prin atașarea de vehicule sau de alte echipamente agricole.