O nouă amenințare mondială! Specialiștii au subestimat pericolul

16 apr. 2020
O nouă amenințare mondială! Specialiștii au subestimat pericolul

Un nou pericol pare să amenințe Planeta, iar specialiștii trag un semnal masiv de alarmă după ce ani de zile au subestimat amenințarea care ar putea avea consecințe nefaste pentru toată populația lumii. 

Mai precis, este vorba despre calota glaciară din Groenlanda, care a înregistrat cea mai mare scădere după ritmul record de topire care a început anul trecut, potrivit unui studiu ce subliniază riscul unei creşteri accentuate a nivelului mărilor provocate de schimbările climatice, informează Reuters.

Această topire masivă a fost cauzată nu doar de temperaturile ridicate, ci şi de modele de circulaţie atmosferică, devenite mai frecvente din cauza încălzirii globale, fapt care sugerează posibilitatea ca oamenii de ştiinţă să fi subestimat această ameninţare pentru stratul de gheaţă, au descoperit autorii.

„Distrugem în decenii gheaţa formată timp de mii de ani”, a declarat pentru Reuters Marco Tedesco, profesor-cercetător în cadrul Observatorului Lamont-Doherty de la Universitatea Columbia, care a condus studiul.

„Ceea ce facem aici are implicaţii enorme pentru restul planetei”

Stratul de gheaţă din Groenlanda, al doilea cel mai mare din lume, a înregistrat cea mai mare scădere directă a ceea ce oamenii de ştiinţă denumesc ”masă de suprafaţă” de la începutul înregistrărilor, în 1948, potrivit studiului.

Groenlanda a pierdut circa 600 de miliarde de tone de apă anul trecut, cantitate ce va contribui cu aproximativ 1,5 milimetri la creşterea nivelului mărilor, potrivit studiului realizat de Universitatea Columbia şi Universitatea Liege din Belgia, publicat în revista The Cryosphere.

Stratul de gheaţă din Groenlanda acoperă 80% din suprafaţa insulei şi ar putea duce la creşterea nivelului apelor cu până la 7 metri dacă s-ar topi în întregime.

Groenlanda a contribuit cu 20-25% la creşterea nivelului oceanelor în ultimele decenii, a mai spus Tedesco. Dacă emisiile de carbon continuă să crească, acest procent ar putea spori cu până la circa 40% până în 2100, a mai spus cercetătorul, deşi există o doză mare de incertitudine referitoare la modalitatea prin care topirea gheţii va avea loc în Antarctica, cea mai mare calotă glaciară de pe planetă.