Diete peste diete și tot nu reușiți să slăbiți? Mâncați puțin, dar vă îngrașați parcă și cu aer? Ei bine, este foarte posibil ca acest obicei deloc sănătos să vă creascp riscul de obezitate.
Obiceiul de a dormi cu televizorul sau cu lumina aprinsă este unul cât se poate de nociv – o arată un studiu amplu redat de Assiciated Press. Femeile care se expun la lumină artificială în timpul nopţii, adică cele care adorm cu televizorul deschis, au o probabilitate mai mare de a se îngrăşa în următorii cinci ani, conform unui nou studiu la care au participat 44.000 de persoane.
Cercetarea a fost publicată în revista JAMA Internal Medicine. Specialiștii de la National Institute of Environmental Health Sciences din SUA au monitorizat 43.722 de femei cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani, pe o perioadă de cel puţin cinci ani, care au indicat greutatea lor, Indicele de Masă Corporală (IMC) şi orice formă de expunere la lumină artificială pe perioada nopţii.
Studiul a arătat că femeile care au dormit într-o cameră cu lumina sau televizorul aprinse au dezvoltat un risc mai mare cu 17% de a se îngrăşa 5 kilograme sau mai mult în următorii cinci ani. Totodată, acestea au avut o probabilitate cu 22% mai mare de a deveni supraponderale şi cu 33% mai mare de a deveni obeze.
„Aceste rezultate sugerează că expunerea la lumină artificială pe timpul nopţii, în timpul somnului, poate reprezenta un factor de risc pentru luarea în greutate şi pentru a deveni supraponderal sau obez”, au explicat cercetătorii.
„Concluziile cercetării sunt foarte logice din punct de vedere biologic. Ştim că expunerea la lumină seara târziu ne va decala ceasurile biologice. Ştim, din studii experimentale realizate pe oameni, că lumina în timpul nopţii ne afectează metabolismul într-un fel aflat în concordanţă cu un risc crescut de sindrom metabolic. Aceste noi descoperiri nu modifică valabilitatea sfatului de a menţine o bună disciplină a somnului şi de a evita lumina şi dispozitivele electronice în dormitor, ci aduc mai multe argumente pentru a urma acest sfat”, a spus Malcolm von Schantz, de la University of Surrey.