Omul care l-a ajutat pe fostul ofițer KGB, Vladimir Putin, să ajungă președinte.

18 dec. 2019
Omul care l-a ajutat pe fostul ofițer KGB, Vladimir Putin, să ajungă președinte.

Conducătorii ruși au ajuns la putere de-a lungul veacurilor prin diferite moduri. Pentru țari, a fost prin cedarea locului la conducere; pentru Vladimir Lenin prin revoluție; iar pentru secretarii generali ai Partidului Comunist Sovietic, urcând pe scară ierarhică a partidului așteptând rândul lor pentru postul de frunte.

În urmă cu 20 de ani, Vladimir Putin a ajuns la conducerea Rusiei după o reuniune în Kremlin. Fostul ofițer al KGB – serviciul de securitate sovietic – a fost ales de președintele Boris Yeltsin și de cercul sau interior de oameni pentru a conduce Rusia în secolul XXI.

Dar de ce Putin?

Deputatul genial!

Valentin Yumashev a jucat un rol cheie în alegerea lui Vladimir Putin la președinția Rusiei. Fostul jurnalist oficial al Kremlinului, a acceptat să ne întâlnim și să îmi spună povestea chiar dacă rareori da interviuri.

Yumashev a fost unul dintre cei mai de încredere oameni al lui Boris Yeltsin – după, căsătorindu-se cu fiica domnului Yeltsinm, Tatyana. În calitate de șef de personal al lui Yeltsin, în 1997 i-a accordat lui Putin prima sa slujba la palatul din Kremlin.

“Șeful administrației lui Yeltsin, Anatoly Chubis, mi-a spus că știe un manager foarte bun care mi-ar putea devenii un foarte bun adjunct”, își amintește Yumashev.

“M-a prezentat lui Vladimir Putin și am început să lucrăm împreună. Am observat imediat muncă fantastică a lui Putin. Era briliant când venea cu idei noi, când analiză probleme și mereu avea argumente puternice când își spunea părea.”

Ați crezut vreodată, când l-ați văzut pe Puțîn, că ar putea să ajungă președintele Rusiei?

“Yeltsin a avut de ales între mai mulți canditati, precum Boris Nemtov, Sergei Stepasin și Nikolai Aksenenko. Yeltsin și cu mine am vorbit mult despre posibilii succesori. La un moment dat am vorbit și despre Putin.”

“Yeltsin m-a întrebat: “Ce părere ai despre Putin? cred că este un candidat foarte bun, am răspuns. Cred că ar trebui să-l consideri ca un posibil candidat. Din modul în care își făcea treaba, este clar că este pregătit și pentru sarcini mai dificile”.

Oare trecutul în KBG îl trage în jos pe Putin?

“Mulți agenți KGB, precum Putin, părăsiseră organizația, dându-și seama că erau discreditati. Faptul că era ex-KGB nu înseamnă nimic. Putin s-a arătat atras de liberali și democratism, care dorea să continue reformele de piață.”

Succesiune secretă

În august 1999, Boris Yeltsin l-a numit pe Vladimir Putin premier. Era un semn clar că președintele Yeltsin îl pregătea pe Puțîn pentru Kremlin.

Yeltsin nu trebuia să plece din funcție încă un an, dar în decembrie 1999 a luat decizia surprinzătoare de a pleca din fruntea Rusiei mai devreme.

“Cu trei zile înainte de anul nou, Yeltsin l-a chemat pe Putin la reședința sa. Mi-a cerut să fiu prezent, ca și pe noul șef de stat major, Alexander Voloshin. El i-a spus lui Putin că va rămâne în fruntea statului cel mult până în Iulie, el demisionând pe 31 decembrie.”

“Numai un grup mic de oameni știau: Eu, Voloshin, Putin și fiica lui Yeltsin, Tatyana. Yeltsin nici măcar nu i-a spus soției sale.”

Lui Yumashev i-a fost încredințată sarcina de a scrie discursul de demisie al lui Yeltsin.

“A fost un discurs foarte greu de scris. Era clar că textul va întră în istorie. Mesajul era important. De aceea am scris faimoasa linie: Iertați-mă”

“Pentru ruși vestea a venit că un șoc în anii 1990. Yeltsin ar fi trebuit să explice deciza lui.”

În ajunul anului nou al 1990, Boris Yeltsin a înregistrat ultima să adresare la TV către poporul rus.

“A venit că un șoc pentru toți cei prezenți. În afară de mine că eu scrisesem discursul. Oamenii au izbucnit în lacrimi. A fost un moment emoțional.”

“Era foarte important că vestea să nu se împrăștie. Mai erau 4 ore până la anunțarea oficială. Așa că toți cei care participaseră la înregistrare au fost închiși în camera. Nu aveau voie să plece. Am luat casetă și am plecat la televiziune. Discursul fiind difuzat la ora 12:00.”

Astfel Putin a devenit președinte interimar. Trei lum mai târziu, el câștigând alegerile.

Un membru al “Familiei”?

Valentin Yumashev este adesea menționat că un membru al “Familiei”: cercul interior al lui Boris Yeltsin, care, se pare, avea influență și spre sfârșitul anilor 90.

Dl. Yumashev respinge termenul de “Familie” că fiind un “mit, o invenție”.

Dar nu există nici o îndoială că în anii 1990, cu problemele de sănătate ale președintelui Yeltsin, liderul de la Kremlin și-a pus încrederea, tot mai mult, într-un cerc restrâns de rude, prieteni și persoane de afaceri.

“Anturajul lui Putin nu exercită o astfel de influență”, explică omul de știință politică Valery Solovei.

“Există două categorii de oameni pe care Putin îi compătimește: prietenii din copilărie, că frații Rotenberg și cei care au servit în KGB-ul sovietic.”

“Dar nu-și supraestimează loialitateaer. Yeltsin avea încredere în membrii familiei sale, Puțîn nu are încredere în nimeni.”

“Fără regrete – rușii au încredere în Putin”

Putin a rămas la putere, în calitate de președinte sau de prim-ministru, timp de 20 de ani. În acest timp, a construit un sistem de putere care totul se învârte în jurul lui. Sub supravegherea să, Rusia a devenit un stat din ce în ce tot mai autoritar, cu mai puține drepturi și libertăți democratice.

“Yeltsin a crezut că are o misiunei, și la fel și Puțîn,” spune domnul Solovel. “ Yeltsin s-a crezut precum Moise: El a vrut să își scoată țara din sclavia comunistă.”

“Misiunea lui Putin este să revină în trecut. Vrea să răzbune ceea ce el numește “cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”, căderea URSS. El și anturajul sau, foști ofițeri KGB, cred că distrugerea Uniunii Sovietice a fost acțiunea serviciilor de informații occidentale.”

Vladimir Putin, cel din prezent, abia se mai recunoaște din figura liberală pe care și-o amintește Yumashev. Deci, fostul șef al lui Putin regretă că i-a oferit o slujba?

“Nu am regrete”, zice dl. Yumashev, adăugând: ”Este clar că rușii încă au încredere în Putin”.

Cu toate aceste, Yumashev crede că demisia lui Boris Yeltsin să servească drept lecție pentru toți președinții ruși, lecția fiind “că este foarte important să ne dăm la o parte și să facem loc tinerilor. Pentru Yeltsin, acest lucru a fost foarte important.”

* Nota: Articol preluat, adaptat si tradus. Sursa: BBC