OMV Petrom pleacă din România! Au apărut probleme mari. Ce se va întâmplă în toate benzinăriile în perioada următoare

28 apr. 2023
OMV Petrom pleacă din România! Au apărut probleme mari. Ce se va întâmplă în toate benzinăriile în perioada următoare

OMV Petrom are probleme mari ceea ce va determina o eventuală plecare a companiei din România. Este cea mai mare companie de acest fel de la noi.

În primul trimestru din 2023, OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a raportat vânzări de 9,5 miliarde de lei. Aceasta reprezintă o scădere față de aceeași perioadă din 2022, când vânzările au atins 12 miliarde de lei. În plus, din cauza scăderii prețului țițeiului, profitul net al companiei a scăzut cu 15%, la 1,48 miliarde de lei. De menționat că fondurile Pilon II, care includ ca acționari viitorii pensionari, dețin acțiuni la companie.

“Rezultatele noastre pentru primul trimestru al acestui an sunt influenţate de scăderea preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze, de la nivelurile record înregistrate în 2022”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom. “În contextul unei cereri mai reduse pentru gaze, carburanţi şi electricitate din România, am avut o performanţă operaţională puternică, ce a contrabalansat parţial scăderea preturilor”.

Potrivit lui Verchere, în primul trimestru s-a înregistrat o creștere de 52% a investițiilor, ajungând la 1 miliard de lei față de anul precedent.

“Decizia finală de investiţii pentru Neptun Deep este aşteptata la jumătatea anului 2023, dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite. Continuăm să susţinem nevoia unui mediu fiscal şi de reglementare stabil şi previzibil, care este fundamental pentru a asigura investiţii viitoare”, spune CEO OMV Petrom.

FANbox-urile sunt acum disponibile în benzinăriile OMV Petrom, facilitând trimiterea și primirea coletelor.

OMV Petrom are o capitalizare de peste 30 de miliarde de lei

OMV Petrom, care are o capitalizare bursieră de 30,4 miliarde de lei, a înregistrat o creștere de 16% a valorii acțiunilor sale de la începutul anului 2023. Aceasta comparativ cu o creștere de 5,6% pe ansamblul pieței bursiere. Acționarii companiei sunt reprezentați de OMV (51%), statul român (20,6%) și Pilonul II (aproape 14%).

“Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 20% comparativ cu T1/22, ca urmare a preţurilor mai mici la mărfuri şi a volumelor mai mici de electricitate vândute, compensate parţial de volume uşor mai ridicate aferente vânzărilor de produse petroliere şi gaze naturale. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 63% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 36%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,1% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi)”, arată Christina Verchere.

În T1/23, investițiile au totalizat 959 de milioane de lei, în creștere cu 52% față de T1/22. Pentru Explorare și producție s-au primit 550 de milioane de lei (T1/22: 453 de milioane de lei), iar pentru Rafinare și Marketing s-au primit 380 de milioane de lei (T1/22: 121 de milioane de lei). Investițiile în gaze și energie electrică s-au ridicat la 17 milioane de lei (T1/22: 49 milioane de lei), iar investițiile în Corporate și altele au fost de 12 milioane de lei (T1/22: 7 milioane de lei).

OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va depăși 80 USD/baril în 2023 (2022: 101 USD/baril). Cererea cu amănuntul de produse petroliere în România se preconizează că va fi ușor mai mare decât în 2022, dar se anticipează o scădere a cererii de gaze naturale și de energie electrică (anterior: cererea pentru toate relativ stabilă față de nivelurile din 2022).

Se preconizează că investițiile vor crește cu aproximativ 70%, ajungând la aproximativ 6 miliarde de lei în 2023, majoritatea investițiilor fiind direcționate către proiectul Neptun Deep, accelerarea proiectelor cu emisii scăzute și zero de carbon și revizuirea planificată a rafinăriei Petrobrazi. Cu toate acestea, investițiile necesită un mediu de reglementare și fiscal predictibil și stabil. (2022: 3,6 miliarde de lei), scrie zf.ro.