OMV pleacă definitiv din România?! Decizie de ultimă oră luată de austrieci, după ce Guvernul le-a impus o nouă taxă

01 apr. 2023
OMV pleacă definitiv din România?! Decizie de ultimă oră luată de austrieci, după ce Guvernul le-a impus o nouă taxă

OMV ar putea pleca definitiv din România, după ce Guvernul a impus o nouă taxă. Austriecii au venit imediat cu un punct de vedere.

Reprezentanții OMV Petrom au exprimat miercuri că amendamentele adoptate în Camera Deputaților privind contribuția de solidaritate contravin principiilor Constituției României.

Aceștia au explicat că planurile lor de investiții se bazează pe un sistem fiscal stabil și sunt îngrijorați de modificările propuse, care includ aplicabilitatea retroactivă.

Deși proiectul de lege nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, OMV a subliniat că un regim fiscal și de reglementare predictibil este crucial pentru deciziile lor viitoare de investiții.

”Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiţii depind, printre altele, de un regim fiscal şi de reglementare previzibil”, arată reprezentanții OMV.

OMV arată că a plătit deja bani la bugetul de stat

Potrivit oficialilor de la compania petrolieră, aceștia au achitat deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat în 2022, cu 60% mai mult față de plata din anul precedent.

De asemenea, ei au menționat că 2 miliarde de lei din această sumă reprezintă taxe nou introduse în anul precedent.

Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege care impune o contribuție de solidaritate pentru companiile implicate în activități precum extracția țițeiului și gazelor naturale, fabricarea petrolului, a produselor de cocserie și a produselor de rafinare a petrolului.

Proiectul de lege include prevederi pentru determinarea procentului acestor activități în cifra de afaceri a companiei.

”Menționăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creștere cu 60% față de anul precedent. Din această sumă, 2 miliarde lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut”, mai spun reprezentanții companiei.