Până la ce oră pot sta credincioșii la Biserică de Paști. Noi restricții de circulație în noaptea Sfântă

de:
25 mart. 2021
Până la ce oră pot sta credincioșii la Biserică de Paști. Noi restricții de circulație în noaptea Sfântă

Autoritățile au decis să lase garda jos, măcar în noaptea de Înviere, așa că, cel mai probabil, credincioșii vor putea mereg la Biserică de Paști, însă trebuie să respecte noile restricții de circulație.

Surse au declarat pentru Digi24 că premierul Florin Cîțu a purtat o discuție legată de acest aspect cu mai mulți reprezentanți ai cultelor religioase, dar și cu cei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Până la ce oră putem circula

Astfel, în urma discuțiilor purtate, credincioșii vor putea merge la Biserică în noaptea de Înviere, însă respectând normele impuse de autorități și încadrându-se în orele de circulație permisă.

În ceea ce privește ora de circulație, conform surselor citate, s-a stabilit ca doar în noaptea de Înviere, circulația persoanelor să fie permisă până la ora 2.00. Un lucru important ed știut este faptul că, această restricție este valabilă atât în cazul Paștelui Ortodox, cât și în cazul celui Catolic.

Totuși, credincioșii care vor fi prezenți la Slujbă trebuie să respecte toate normele impuse de autorități, mi precizează sursa citată. Cu alte cuvinte, masca de protecție va fi obligatorie, iar același lucru este valabil și pentru distanțarea socială.

Cum se va desfășura slujba de Înviere

Patriarhia Română a venit și ea la rândul său cu o serie de informații legate de desfășurarea Slujbei de Înviere. Astfel, aceasta se va desfășura normal, cu măști de protecție, cu distanțare socială, iar persoanele doritoare pot veni fie pe jos fie cu mașina.

Sursa citată mai precizează că întâlnirea care a avut loc jo, organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condițiilor în care se vor desfășura anul acesta Sărbătorile Pascale a fost una bazată pe ”un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenții comune în identificarea soluțiilor optime pentru respectarea libertății religioase și, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”.

Pentru siguranța tuturor credincioșilor, cultele religioase au venit cu propuneri, dar și cu soluții pentru ca libertatea religioasă să fie respectată, iar credincioșii să poată fi prezenți la slujbă.

Când va avea loc slujba de înviere

”Deschiderea tuturor oficialităților pentru buna, ordonata și în același timp fireasca desfășurare a Slujbei de Înviere, ca și a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc)”, se arată mesajul Patriarhiei.

Dacă vă întrebați când se va organiza și desfășura Slujba de Înviere, sursa citată precizează că informațiilor vor fi furnizate doar după ce vor fi stabilitate, după discuțiile cu autoritățile, așa că va mai dura ceva timp până vom știi exact.