Pensii mai mici pentru acești români! Cine va pierde bani atunci când se va pensiona

de:
23 iul. 2021
Pensii mai mici pentru acești români! Cine va pierde bani atunci când se va pensiona

Pensiile nu au fost niciodată egale și nici nu vor fi, căci problemele economice și sociale se adâncesc din ce în ce mai mult. O categorie de persoane care contribuie la pensia de stat au fost excluși de la plata unor impozite, drept urmare, pensia lor ar putea fi mai mică în ciuda salariilor încasate.

Vorbim despre facilitățile fiscale de doi ani și jumătate acordate în rândul angajaților din domeniul construcțiilor. Cu alte cuvinte, marea majoritate a acestora au fost excluși de la plata contribuției de 3,75% la Pilonul II de pensii, iar analiștii spun că urmările se vor vedea în momentul în care ei se vor pensiona.

Ce pensie vor încasa angajații

În 2019, angajații din domeniul construcțiilor au primit un salariu minim mai mare decât salariul minim național. Măsurile au fost cuprinse într-un acord dintre Guvern și Federația Proprietarilor Companiilor de Construcții, conform căruia construcția a fost considerată un sector economic prioritar pentru următorii 10 ani.

Deși angajații s-au bucurat de noile facilități fiscale, cu un salariu minim mai mare și scutiri de impozite, urmările nu vor fi prea plăcute pentru ei.

Reprezentanții IMM-urilor spre exemplu s-au plâns că salariul minim mai mare le slăbește capacitatea de plată a salariilor. În același timp poate avea efectul opus încurajării ocupării neoficiale sau concedieri ale angajaților. De asemenea, legea a fost criticată pentru defavorizarea companiilor.

O contribuție mai mică la pensii

În ciuda salariilor mari, contribuția socială pentru pensii a fost redusă, deci practic, atunci când vor ieși la pensie, lucrătorii s-ar putea trezi cu sume mai mici decât s-ar fi așteptat.

Cu alte cuvinte, contribuția socială pentru pensii este acum stabilită la 25% din salariile brute în conformitate cu legislația generală a pensiilor. Aceasta este împărțită între componenta de plată, și anume 21,25% din salariul brut, și sistemul legal finanțat, adică 3,75% din salariul brut.

Conform unui calcul făcut de analiști, angajații din construcții, cu contribuții la Pilonul II de pensii, vor avea cea mai mică pensie de stat, la momentul pensionării, sute de mii de persoane fiind în această situație.