Pensiile ar putea crește masiv, chiar de azi! Un șef de la BNR a găsit soluția

01 nov. 2019
Pensiile ar putea crește masiv, chiar de azi! Un șef de la BNR a găsit soluția

Pensiile din România ar putea crește masiv. Vorbim de o majorare de 40% și nu ar fi nicio problemă cu banii. Un șef de la Banca Națională a României a găsit o soluție.

Lucian Croitoru, consilier pentru politică monetară la BNR, a spus că pensiile ar putea crește masiv dacă statul ar face un lucru simplu: al colecta mai bine taxele și impozitele. Astfel, oficialul BNR a declarat că nu este nevoie nici de împrumuturi și nici de majorarea taxelor. Este nevoie doar ca taxele existente să fie colectate.

„Dacă s-ar colecta suficient noi ne-am duce cel puțin la nivelul ponderii veniturilor în PIB pe care îl are Bulgaria. Adică deficitul nostru bugetar ar fi zero. Când? Astăzi. Am avea șanse să creștem pensiile acestea de 40%”, a declarat Croitoru.

Suntem aproape ultimii la colectarea taxelor 

Conform cifrelor de la Eurostat, țara noastră a colectat taxe şi impozite în valoare de 27,1% echivalent PIB în 2018. Ponderea a crescut faţă de anul precedent, când statul a colectat doar 25,8% din PIB.

Ca să vă faceți o idee, în Uniunea Europeană, ponderea impozitelor în PIB a fost în 2018 de peste 40%.

Până și bulgarii ne depășesc. Vecinii noștri colectează taxe echivalente cu aproape 30% din PIB, iar ungurii au o pondere de peste 37% din PIB a colectării.