Pericol mare! Medicamentul extrem de utilizat de români, risc uriaș pentru organism

05 aug. 2019
Pericol mare! Medicamentul extrem de utilizat de români, risc uriaș pentru organism

Avem foarte multe farmacii, care de fiecare dată sunt pline. Și asta pentru că românii sunt mari consumatori de medicamente, mai ales dintre cele eliberate fără prescripție medicală. Din această categorie face parte și aspirina, pe care mulți o iau regulat pentru că sunt convinși că în acest mod reduc şansele unui atac de cord sau ale unui accident vascular cerebral. Nu iau însă în calcul şi dezavantajele acestui tratament.

Experţii spun că cei care au acest obicei ar trebui să se oprească. Ei sunt îngrijoraţi că efectele adverse ale aspirinei, incluzând ulcerele sângeroase, ar putea depăşi beneficiile aduse de acest medicament.
„Nu toată lumea are nevoie de aspirină”, spune un specialist.
Medicii sunt de acord că cei mai mulţi pacienţi care au suferit deja un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral ischemic trebuie să ia în mod regulat o aspirina pe zi.
Alte studii medicale se contrazic asupra faptului că ar trebui să fie recomandări diferite în cazul bărbaţilor şi cel al femeilor.
Cu toate acestea, multe sunt de acord că aspirina trebuie recomadata oamenilor pentru care riscurile sunt mai mici decât beneficiile.

Problemă adevărată este că nu toţi pacienţii vor dori să oprească tratamentul cu aspirina, fiind mult mai preocupaţi de un accident vascular cerebral decât de posibilitatea de a dezvoltă un ulcer, potrivit Business Magazin.

Efectul nou descoperit al paracetamolului

Americanii au descoperit că un efect secundar al paracetamolului îl reprezintă atenuarea reacţiile emoţionale ale oamenilor.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că paracetamolul (sau acetaminofen) are mai multe efecte, nu doar reducerea durerii. Într-un studiu, oamenii care au luat acest medicament au resimţit nu doar o atenuare a durerii fizice, ci şi o diminuare a durerii emoţionale, sugerând că ambele senzaţii sunt controlate în creier de „circuite” similare, informează descopera.ro.

Cel mai recent studiu, publicat în revista Psychological Science, sugerează că acetaminofenul ar putea avea şi alte efecte, dincolo de uşurarea durerii, şi ar putea duce la o scădere în intensitate a reacţiilor emoţionale în general.

„Pe lângă utilizarea în combaterea durerii, acetaminofenul poate fi văzut ca un medicament universal de atenuare a reacţiilor emoţionale”, a declarat Geoffrey Durso, psiholog în cadrul Ohio State University.