Crenvurștii sunt foarte consumați de români, dar puține persoane știu ce conțin ei, de fapt. Trebuie să fim foarte atenți ce cumpărăm.
Un studiu realizat de APC arată care este procentul de carne din crenvurști și ce conțin ei, de fapt.
Studiul arată că 83% dintre crenvurști conțin nitrit de sodiu, iar sărurile nitrice (nitritul de sodiu) în combinație cu aminele din carne, la un pH acid al stomacului produc nitrozamine cancerigene.
Mai mult, peste 83% din produsele analizate conțin mai mult de 1,5 grame sare per 100 grame produs și au grăsimi saturate peste limita recomandată de Ministerul sănătații: 66% din sortimentele analizate conțin mai mult de 5 grame grăsimi saturate per 100 grame produs.
„La alegerea unui sortiment de crenvurști pentru copii trebuie să aveţi în vedere, în primul rând, cantitatea de carne din respectivul produs. Un rol foarte important îl au şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare.
Recomand să se evite acei crenvurști care au în compoziție aditivi alimentari precum acidul citric, carminul, difosfaţii și nitritul de sodiu. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, anumite sortimente de crenvurști nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor.
Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare.’, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
Crenvurștii conțin aditivii următori: acid citric, difosfaţi, acid ascorbic, nitrit de sodiu, acetat de sodiu, polisorbat şi carmin.
Specialiștii au descoperit că: