Pericolul din lămâi! Mare grijă când le folosiți de Sărbători!

12 apr. 2020
Pericolul din lămâi! Mare grijă când le folosiți de Sărbători!

Mare atenție la ce lămâi cumpărați și cum le folosiți! Aceasta este perioada în care majoritatea rețetelor de prăjituri au printre îngrediente coaja de la o lămâie. Fie că vorbim de cozonac, pască sau prăjituri. Cu toate acestea, trebuie să știm pericolul pe care îl ascunde coaja citricelor. 

Coaja nu este recomandată consumului uman

Poate multă lume nu știe, însă coaja citricelor nu este recomandată consumului uman! Cu toate acestea, dacă insistați să faceți acest lucru ar fi bine să cumpărați lămâi eco sau măcar să le spălați foarte bine, folosind o soluție prezentată mai jos, pe cele normale. Riscurile sunt mari, și vă puteți îmbolnăvi, deoarece portocalele, mandarinele sau lămâile sunt stropite cu pesticide, care în cantitate mare ne pot pune sănătatea în pericol.

Ce substanțe se găsesc pe citrice

THIABENDAZOL şi IMAZALIL sau E233, este pesticidul folosit în agricultură pentru combatarea bolilor la citrice. Mai mult, acesta ajută și în transportul fructelor. Totuși, dacă nu le curățăm bine, noi putem duce substanțele periculoase de pe coajă în miezul fructului, atunci când în curățăm, fie îl folosim direct în prăjituri, băuturi şi limonade.

“Există obligativitatea curăţării lor, este bine ca această suprafaţă să mai fie o dată spălată, igienizata. Există variante şi cu oţet, şi cu bicarbonat, şi cu apă. Pentru gospodinele care utilizau ca element, fie de decor, fie de aromatizare a unor prăjituri, e clar, recomandarea este să folosească acest procedeu cât mai puţin, până la deloc.”, explica profesor dr. Petru Alexe, de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, din Galaţi.

Pe ce fructe se folosesc pesticide

Conform organizației PAN (Pesticides Action Network UK) fructele cu cele mai ridicate niveluri de pesticide sunt: citricele moi (mandarine, clementine), ananasul, perele, merele, strugurii, căpșunele, piersicile, nectarinele și caisele. Dintre legume, cele cu o cantitate mai mare de pesticide sunt: roșiile, păstârnacul, castraveții, salată verde, fasolea și mazărea în păstăi, cartofii dulci, dovleceii și ignamele.

Cum se spală corect fructele şi legumele?

Legumele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundentă, după care se clătesc cu apă curată. Există și soluții speciale pentru spălat fructele și legumele, pe care o puteți produce acasă.

Tot ce aveți de făcut este să amestecaţi 2 linguri de oţet cu 500ml de apă sau 2 linguri de bicarbonat de sodiu și două linguri de zeamă de lămâie, cu 500ml de apă. Spălaţi fructele și legumele sub jet de apă, apoi clătiţi-le într-un vas cu soluţia preparată.