Putin urmărește să crească rata natalității din Rusia

16 ian. 2020
Putin urmărește să crească rata natalității din Rusia

Președintele Vladimir Putin a anunțat o serie de planuri pentru a crește numărul copiilor născuți în Rusia, de la o medie de sub 1.5 copii per femeie spre 1.7 copii, in mai puțin de 4 ani.

Anul trecut acesta a promis taxe mai mici pentru familiile mai mari.

Miercuri, acesta a comunicat parlamentului că „natalitatea este în scădere din nou”, înainte de a promite fonduri de la stat pentru viitoarele mame.

„Capitalul maternal” a fost plătit până acum numai familiilor cu cel puțin 2 copii.

De asemenea, vor fi plătite ajutoare sociale pentru copii cu vârste între 3 și 7 ani ce fac parte din familii sărace, aceștia având parte și de mese gratuite pentru primii 4 ani de școală.

De ce problema natalității nu se regăsește numai în Rusia?

Câteva state est-europene se confruntă cu o natalitate în scădere.

Numai săptămâna trecută, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, naționalist de extremă dreapta, a anunțat planuri pentru punerea la dispoziție în mod gratuit a tratamentelor de fertilitate pentru cupluri, precum și posibile scutiri de la taxe pentru mamele cu 3 copii sau mai mulți.

Mamele cu cel puțin 4 copii au deja parte de reduceri ale taxelor in Rusia, o țară ce are o natalitate de 1,48. Media UE este de 1,59 de copii per femeie, iar câteva state incluzând Spania, Italia, Grecia și Malta sunt cu mult sub media Rusiei.

Populația Rusiei a avut probleme în a-și reveni numeric, din cauza unui declin dramatic din anii ’90, situație în care Putin afirma că natalitatea scăzuse la 1,16, mai puțin și decât natalitatea din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Natalitatea a mai crescut în ultimii ani, și chiar dacă numărul locuitorilor este de 147 de milioane, liderul rus a vorbit despre o „perioadă demografică foarte dificilă”, în care copiii din anii ’90 au devenit la rândul lor părinți.

„Soarta Rusiei și perspectiva ei istorică depind de numărul nostru”, spunea acesta.

Va funcționa?

Capitalul matern plătit într-o singură tranșă a fost introdus în Rusia pentru prima dată în 2007, ca parte a unui program de 10 ani, ce a avut succes în creșterea numărului de familii cu 2 copii, conform expertului în demografie Prof. Evgeny Yakovlev.

„Însă din 2017, rata natalității a început să scadă din nou. Familiile s-au oprit din a mai da naștere chiar și primului copil. Acestea sunt înfricoșate de incertitudinile financiare”, afirma expertul pentru BBC Russian.

Tranșa este acum în valoare de 6800 de euro, însă demograful rus Anatoly Vishnevsky cosindera că extinderea ipotetică a plăților către toate familiile nu va avea efectul dorit pentru că acest trend de scădere al natalității se regăsește în fiecare țară industrializată.

„Ideea președintelui Putin că toată problema natalității poate fi rezolvată numai prin intermediul banilor este invalidă”, susținea Vishnevsky.

Ce altceva a mai afirmat Putin?

Acesta a fost al 16-lea discurs anual al lui Putin pentru parlamentul rus, Duma, președintele rus folosind această ocazie pentru a discuta și despre propriul viitor.

Al patrulea său mandat prezidențial se sfârșește în 2024, iar conform constituției acesta nu mai este eligibil pentru încă un mandat consecutiv.

În timp ce acesta a afirmat că vrea să mențină nemodificat sistemul prezidențial rusesc, Putin a propus un referendum pentru a schimba constituția in așa fel încât parlamentul să primească o mai mare putere pentru alegerea prim ministrului.

Între al doilea și al treilea mandat prezidențial, Putin a avut pentru 4 ani funcția de prim ministru, înainte de a redeveni președinte în 2012, și in teorie ar putea deveni prim ministru din nou.

Chiar și când a fost prim ministru, Putin a fost văzut drept puterea din spatele președintelui din acea perioadă, Dmitry Medvedev.