Raiffeisen Bank, în colaps! Sunt probleme foarte mari. Toți cei cu conturi la această bancă sunt vizați

26 mart. 2023
Raiffeisen Bank, în colaps! Sunt probleme foarte mari. Toți cei cu conturi la această bancă sunt vizați

Raiffeisen Bank are probleme foarte mari, iar cei are au conturi la această bancă trebuie să știe neapărat despre ce este vorba.

Raiffeisen Bank International, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Austria, cu operațiuni în 14 țări din Europa Centrală și de Est, care deservește 17,2 milioane de clienți, a fost adăugat pe lista sponsorilor de război internaționali a Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției (NACP) din Ucraina.

Motivul pentru care banca a fost inclusă pe listă a fost faptul că, în ciuda invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Raiffeisen Bank a continuat să opereze în Rusia și a recunoscut oficial așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk. Comunicatul agenției ucrainene a subliniat că Raiffeisen Bank este una dintre puținele bănci europene care încă operează în Rusia și este inclusă pe lista băncilor rusești de importanță sistemică, ceea ce indică importanța sa pentru economia Rusiei.

Întrucât Raiffeisen continuă să opereze în Rusia, a beneficiat de sancțiunile impuse concurenților săi și este considerată unul dintre cele mai importante canale financiare pentru ca entitățile comerciale rusești să efectueze tranzacții în dolari și euro. Agenția ucraineană susține că Raiffeisen obține profituri uriașe prin aceste tranzacții, pe care le folosește apoi pentru a finanța bugetul țării agresoare cu taxele sale.

Profiturile Raiffeisen Bank au crescut de patru ori în Rusia

De exemplu, în al treilea trimestru din 2022, rapoartele au indicat că profitul net al Raiffeisen Bank în Rusia a ajuns la 790 de milioane de euro, marcând o creștere de patru ori mai mare decât în anul precedent. Această creștere substanțială a fost atribuită în principal filialei ruse a băncii, care a reprezentat aproape 70% din profitul net al grupului.

În același an, banca a contribuit de 4,8 ori mai mult la bugetul rusesc în comparație cu perioada de dinainte de război, filiala sa din Rusia plătind 559 de milioane de euro. Potrivit ucrainenilor, această sumă este echivalentă cu costul a aproximativ 95 de rachete Kalibr, care sunt utilizate frecvent de statul agresor pentru a lansa atacuri asupra orașelor pașnice din Ucraina.

”În special, Raiffeisen nu numai că recunoaște în mod oficial așa-numitele „republici populare” Donețk și Luhansk prin reprezentanța sa din Rusia, dar oferă, de asemenea, condiții de creditare favorabile ocupanților ruși (perioade de grație pentru rambursarea împrumuturilor și împrumuturi preferențiale), recompensând efectiv armata rusă pentru crimele sale de război. În plus, banca face jocul propagandei rusești, numind războiul o „operațiune militară specială”, se arată în comunicatul respectiv.