Pe 2 martie, judecătoarea Claudia Jderu, de la Curtea de Apel București, a dat decizia în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu, din anul 2009. Procurorii au cerut pedepse maxime pentru toți cei implicați în dosar, dar nimeni nu se aștepta să curgă cu condamnări. Elena Udrea a primit 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu 5.
Ambele au fost acuzate de fapte de corupție. Omul de afaceri Giovanni Francesco a fost și el implicat în acest dosar și a rămas cu câteva sute de mii de euro, ca urmare a unor tranzacții suspecte, însă procurorii l-au lăsat liber, întrucât a fost de acord să-și pună microfoane în timp ce se afla în pat cu iubita lui de atunci, Ioana Băsescu. Astfel, aceasta a putut fi inculpată.
La aflarea veștii că fiica sa cea mare a primit o condamnare cu închisoarea, Traian Băsescu a început să plângă, au dezvăluit surse politice pentru Voxbiz.ro. Se pare că fostul președinte al României ar fi picat într-o depresie cumplită și nu dorește să mai comunice cu nimeni. De altfel, acesta nu a avut nicio reacție publică după ce a aflat sentința.
Mulți s-au grăbit să-l catalogheze drept laș, însă în realitate acesta se află într-o stare de sănătate precară și probabil va căuta soluții și va încerca să negocieze libertatea fiicei sale.
Surse au dezvăluit pentru Voxbiz.ro că Traian Băsescu nu poate fi inculpat și automat nici condamnat întrucât acesta ar beneficia de o imunitate specială, dobândită prin intermediul NATO. Din acest motiv, toată furia celor pe care i-a supărat de-a lungul timpului se îndreaptă acum spre cei apropiați lui.
Ultima postare pe Facebook a lui Traian Băsescu figurează de pe 10 februarie. Este un clip cu el în Parlamentul European, în care vorbește despre situația Ucrainei.
„Intervenţie în Plenul Parlamentul European;
Tema: Analiza îndeplinirii prevederilor Acordului de Asociere cu Ukraina.
Salut progresele, fie ele şi limitate, realizate de Ucraina în cadrul Acordului de Asociere cu UE.
Deși minoritățile din Ucraina și-au pus speranțe în promisiunile electorale ale președintelui Zelensky, potrivit ministrului educației, citez: ”școlile minorităților naționale care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023, vor trece la predarea în limba ucraineană”.
Kievul trebuie să înțeleagă faptul că minoritățile de pe teritoriul Ucrainei, fie că sunt etnici români, maghiari sau ruși, au dreptul să-și păstreze limba, obiceiurile și cultura, prin aceasta contribuind la îmbogățirea patrimoniului de valori culturale al Ucrainei. Fac precizarea că în Cernăuți, Odessa și Transcarpatia trăiesc peste o jumătate de milion de vorbitori de limbă română. Soluția pentru încetarea acestui contencios social între minoritățile de pe teritoriul Ucrainei și puterea politică de la Kiev, este anularea imediată a articolelor din legea educaţiei care interzic sau limitează predarea în limba minorităţilor.
Această acțiune este cu atât mai necesară cu cât măsura legislativă a antrenat şi nemulţumirea îndreptățită a statelor vecine Ucrainei”, a fost ultima postare pe facebook a lui Traian Băsescu.