Dacă nu luăm în calcul dezamagitorul model Twizy de la Renault, noul Smart EQ Fortwo, ce are un preț de pornire de aproximativ 20000 de euro (depinzând de reducerile acordate de state) pare a fi cel mai accesibil vehicul electric din Europa.
Dacă vei avea nevoie de 4 locuri, cel mai accesibil Forfour din gama EQ te va costa aproximativ 22000 de euro, mai accesibil față de admirabilul model Zoe de la Renault, și de e-Up de la Volkswagen, precum și față de celelalte oferte de la Seat și Skoda.
Smart-urile electrice au intrat pe piață începând cu 2007, dar apariția noii game EQ, ce este însoțită de un facelift discret și un habitaclu reproiectat, semnalează direcția companiei spre vehicule complet electrice. Începând din 2022, următoarele generații de Smart for fi dezvoltate în parteneriat cu gigantul chinez Geely, și construite în China.
Ce se găsește sub capotă?
Nimic! Trenul de rulare este compus dintr-un motor electric de 41 kW și o baterie litiu-ion cu 96 de celule, de 17,6 kW/h, amplasată sub scaune, ce poate pune la dispoziție 82 CP și 160 Nm cuplu pentru roțile din spate. Autonomia este de aproximativ 112 km, și nu pare a fi prea mare în comparație cu autonomia lui Zoe, însă este suficient de mare pentru regimul de condus urban.
Modelele EQ vin cu opțiunea unui încărcător de 22 kW, ceea ce înseamnă că o încărcare de la 10% la 80% va dura mai puțin de 40 de minute cu un încărcător rapid, 3 ore și 18 minute cu o stație destinată caselor de tip wallbox, și 8 ore și 30 de minute cu ajutorul obișnuitei prize de perete.
Experiența de condus
Experiența de condus a noului EQ fortwo nu se remarcă în mod special, fiind similară cu experiența de condus a oricărei mașini electrice obișnuite, însă vei remarcă dimensiunile reduse ale caroseriei. EQ Fortwo este suficient de rapid pentru a te satisface, cu un timp de accelerare 0-60 km/h de 4,8 secunde, ce este mult mai relevant față de timpul de accelerare 0-100 km/h de 11,6 secunde, având în vedere faptul că vehiculul a fost proiectat pentru a fi condus în mediul urban, și viteza maximă de care acesta dispune, de 130 km/h.
Însă, scaunele cam incomode și suspensia ce pare a nu fi adaptată pentru drumurile cu probleme ce se regăsesc adesea în orașe se vor dovedi a fi problematice.
O altă problema ar putea fi stabilitatea mai scăzută a mașinii, comportamentul virator putând fi afectat foarte ușor datorită roților mici.
Frânele sunt supra-asistate, atât de supra-asistate încât pasagerii voștri își vor găsi adesea amigdalele în torpedou – care este de asemenea foarte mic.
După ce te vei obișnui cu această ținută de drum, te vei lovi de sistemul de infotainment, ce este foarte lent, având parte de sacadări constante.
Care sunt problemele tehnologiei de la bord?
Combinația dintre o mașină de oraș și un sistem infotainment foarte slab nu este una foarte fericită. Însă nivelurile de echipare par a fi bine echilibrate, din fericire, astfel că până și nivelul de echipare de bază pune la dispoziție jante din aliaj pe 15 țoli, oglinzi și geamuri electrice, Bluetooth, radio cu tehnologie DAB, Android Auto, și sistemul de infotainment de care am vorbit anterior.
Varianta „exclusivă” de Fortwo are parte de îmbunătățiri, precum jantele din aliaj de data aceasta pe 16 țoli, farurile LED, oglinda retrovizoare ce se întunecă automat, și scaunele din piele, încălzite.
Însă, o inspecție mai amănunțită indică faptul că nu avem Apple CarPlay, ci avem numai Mirrorlink. Și chiar dacă există o aplicație pentru smartphone prin care putem verifica statutul bateriei vehiculului, putem porni reîncărcarea bateriei, și putem porni aerul condiționat, este puțin probabil că vom avea parte de un sistem mai inteligent in viitor.
Acest sistem pe care ni l-am dori nu numai că ar putea descoperi locuri de parcare sau stații de încărcare, dar ar putea juca și rolul de asistent personal.
Facelift-ul și interiorul nou
Fortwo începuse să devină din ce în ce mai urât față de prima generație. Mărirea lățimii vehiculului remarcată o dată cu apariția generației anterioare a dus la mărirea considerabilă a spațiului pentru pasageri, însă design-ul frontal actual nu face nimic pentru a înlătura impresia că șoferul trăiește într-o cutie.
Interiorul se remarcă prin prezența touchscreen-ului de 7 inch, schimbătorului de viteze de la Renault, și prin prezența ceasului din stânga (sau dreapta) volanului ce dă detalii despre componentele electrice ale mașinii.
Verdict
Smart EQ Fortwo face exact ceea ce promite. Trenul de rulare electric se potrivește cu caracterul urban al mașinii, dar din păcate tehnologia de la bord este slabă, iar autonomia de 112 km pare a fi cam mică. Chiar dacă este cel mai ieftin vehicul electric din Europa, totuși pare destul de scump.