Decizia Volkswagen ca următorul model R Performance să fie un SUV, în acest caz T-Roc, reprezintă o decizie ușor de înțeles în condițiile actuale ale pieței auto. Pentru pasionați acest model nu este foarte impresionant, însă acesta are performanțe bune, conform liderului departamentului R, Jost Capito, acest fapt justificând lansarea modelului.
Este de luat în calcul și faptul că Audi SQ2 și Cupra Ateca există deja, facilitând procesul de construire a noului T-Roc R.
T-Roc R este un crossover rapid, care în mod nesurprinzător împrumută multe componente de la Golf R Mk7.5, ceea ce înseamnă că noul model ar trebui să fie bun.
Interesant… Spune-mi mai multe!
Noul T-Roc R folosește același motor de 2 litri cu turbosuflantă, în 4 cilindri, și aceeași platformă MQB A. Puterea dezvoltată este de 296 CP, aceeași cu a modelului Golf R cu motorul omologat WLTP, având parte, la fel că berlina Golf, de o singură varianta de transmisie, și anume transmisia automată DSG, și de sistemul de tracțiune integrală 4Motion. Mașina va avea un timp de accelerare 0-100 km/h sub 5 secunde, și o viteză maximă de 250 km/h
Suspensia de pe T-Roc R este o combinație dintre suspensiile de pe Golf și T-Roc, partea din față a șasiului fiind împrumutată de pe GTI, garda la sol scăzând cu 20 mm, iar arcurile elicoidale fiind cu 20% mai rigide. T-Roc R folosește anvelope 235/40 R19, jantele fiind astfel pe 19 țoli.
Amortizoarele pasive sunt standard (cele adaptive din cadrul sistemului Dynamic Chassis Control fiind opționale), precum frânele puternice regăsite pe opțiunea Golf R Performance Pack. Este disponibilă și o evacuare sport Akrapovič (mai ușoară cu 7 kg decât cea standard), însă pentru suma de 3550 de euro.
L-am supăra pe domnul Capito și echipa sa dacă am afirma că T-Roc R este un proiect de tip „copy-paste” prin intermediul lui Golf R. Comparând T-Roc R cu Golf R, treptele transmisiei lui T-Roc sunt mai scurte, având de asemenea setări specifice pentru amortizoare.
Capito atrage atenția asupra șasiului, afirmând că unii rivali folosesc componente electronice pentru a „masca” anumite deficiențe ale șasiului, nu pentru a îmbunătăți siguranța acestuia ca în cazul modelului Volkswagen. „Șasiul trebuie să funcționeze bine cu totul oprit”, afirma acesta în cadrul lansării internaționale.
Cu siguranță arată bine
Cred că T-Roc și-a mai pierdut din șarm pentru a arată mai agresiv. Farurile LED de zi de pe versiunea obișnuită au fost înlocuite, pentru a schimba aspectul grilei. De asemenea, T-Roc R nu ar fi o mașină de performanță fără un spoiler mare, și fără evacuarea cvadruplă.
În habitaclu, T-Roc R are aceleași probleme ca varianta obișnuită, printre care amintim plasticul folosit în zona bordului. Puteți alege inserții colorate, dar vor arăta că și cum un copil de 7 ani le-a vopsit cu un spray. Per total, zona bordului este cea mai mare dezamăgire; dacă te vei urca într-un Golf Mk7.5 vei fi mulțumit de calitatea materialelor. Nu și în cazul lui T-Roc.
Scaunele R, standard, pun la dispoziție suport lateral suficient, și te poți baza pe ele, însă poziția de condus este cam înalta; am încercat să cobor mașina, însă fără succes. Instrumentarul digital și navigația VW Discover sunt oferite standard.
Ați vorbit despre o evacuare scumpă?
Într-adevăr. Aceasta are un sunet pătrunzător, ce avantajează motorul relativ obișnuit de sub capotă. Însă, există un sunet artificial emis în habitaclu, modurile de condus intensificând acest sunet. Mașina este silențioasă în modurile Eco și Comfort, existând un sunet perceptibil în modul Normal, cu modul Race scoțând în evidență acest sunet, la capacitatea sa maximă; aceste moduri, ca de obicei, schimbă comportamentul motorului, transmisiei, direcției, și cu amortizoarele DCC opționale, și răspunsul șasiului este modificat.
În modul Race, evacuarea este de-a dreptul „obraznică”, scoțând un sunet tot mai puternic cu cât turațiile cresc.
Chiar și fără evacuarea scumpă și modul Race, avem parte un sunet plăcut din partea motorului, suficient pentru a te satisface, însă, acesta este îmbunătățit artificial. Păcat, pentru că sunetul evacuării standard este mulțumitor.
Performanța
T-Roc R este o mașină cu adevărat rapidă, în mare parte datorită formidabilului motor EA888. Acesta este unul dintre cele mai flexibile motoare de performanță de pe piață, fiind impresionant faptul că un mic SUV poate avea un timp de accelerare 0-100 k/h de sub 5 secunde. Să sperăm că va continua să existe.
Acesta sună mai „răgușit” decât pe Golf, însă este la fel de potent, putând fi condus numai în treptele de mijloc, cu schimbări rapide în funcție de caz. Acționarea padelelor din zona volanului este la fel de satisfăcătoare – padelele în sine nu au nimic special, însă răspunsul mașinii la retrogradări este prompt.
Când nu îl soliciți, T-Roc se transformă într-un crossover VW obișnuit, silențios, confortabil, și discret.
Este totuși un SUV
Credeți că nu va fi plăcut la viteze mari? Va înșelați. Într-adevăr, poziția de condus este mai înalta, însă aceasta ar fi cam singura diferență. Un aspect cheie la care Capito și echipa sa au lucrat este ruliul, ajustând senzorii anti-ruliu pentru a păstra caracterul incitant al mașinii.
Aceștia au avut succes, pentru că T-Roc reușește să elimine orice senzație de ruliu, în mod plăcut, în comparație cu mașinile cu sisteme active anti-ruliu de 48v.
Va recomandăm opțiunea cu amortizoare DCC. Chiar și fără aceasta, dorința lui Capito ca T-Roc R să fie o mașină impresionantă a fost îndeplinită.
Jantele mai mari, și suspensia mai rigidă ar trebui să ducă la un anumit disconfort în comparație cu T-Roc-ul obișnuit, însă nu este cazul, nu discutăm despre o experiență dezastruos de inconfortabilă. În ciuda resimțirii anumitor denivelări pe drumurile din orașe, dacă este folosită setarea sport, însă caracterul sportiv al suspensiei este foarte folositor atunci când vrei să te distrezi.
Manevrabilitatea lui T-Roc R este de asemenea satisfăcătoare, și îți conferă un sentiment de siguranță la viteze mari. Aș fi preferat o direcție puțin mai incitantă, similară cu cea a lui Countryman JCW de la Mini, însă T-Roc R rămâne o „armă” redutabilă.
Toate acestea îmi dau impresia unui Golf R…
Această este o discuție interesantă: faptul că T-Roc R împărtășește foarte multe componente cu o mașină care a impresionat deja la rândul ei, nu îi permit SUV-ului să își creeze o identitate personală. Ai o poziție mai înalta la condus, portbagajul e mai mare, iar bordul pare mai sărăcăcios, însă mașina îți conferă niște senzații foarte plăcute la condus, iar sunetul și puterea berlinei Golf sunt prezente, și corect implementate.
T-Roc R este o mașină impresionantă, și nu îți dă impresia unui SUV, însă, Golf R este o mașină la fel de impresionantă. Volkswagen speră că trendul crossoverelor va atrage clienți tineri în „lumea R”. În plus, cum Golf tranzitioneaza de la generația Mk7.5 la Mk8, T-Roc R va înlesni acest proces.
Vor urma mai multe modele R, conform spuselor lui Capito, însă care vor fi acestea încă rămâne un mister. Ne surâde ideea unui up! R, sau unui Polo R, însă Capito nu este convins de această idee, susținând că vânzările nu sunt suficiente pentru modelele R sub clasa lui Golf. Cum brandul va avea parte de un nou logo, există zvonuri despre un ID.3 R…
VW T-Roc R: verdict
Am alege acest model în locul unui Audi SQ2 care este cu aproximativ 1200 de euro mai ieftin. Chiar dacă versiunea de la Ingolstadt are un interior de o mai bună calitate, poziția la condus nu este la fel de bună ca pe T-Roc R, iar suspensia este mai rigidă, fiind disponibilă numai cu amortizoare pasive.
Bordul modelului T-Roc nu este foarte atrăgător, și suntem de părere că nu este suficient de diferit față de briliantul Golf R, însă per total, T-Roc este impresionant. Foarte rapid, cu o manevrabilitate foarte bună, și cu un aspect trendy de crossover. Transplant realizat cu succes.
Sursa: MeinAuto.de