Eșec uriaș al Poliției Române. Doi oameni nevinovați au murit, după ce un bărbat, în vârtsă de 68 de ani i-a înjunghiat, după cinci ore în care reprezentanții legii au încercat să negocieze cu acesta eliberarea ostaticilor. Criminalul a avut tot timpul în posesia lui un cuțit și era cunoscut ca un om deosebit de violent. De altfel, acesta mai avea la activ patru condamnări.
Negociatorul, chemat la fața locului pentru a rezolva acest caz, este absolvent de Drept (probabil la privat) și al unui master în administrație publică. Informația a fost făcută publică chiar de directorul SIAS, Alexandru Scurtu în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de pe Antena 3. Este revoltător, ținând cont că în general negociatorii sunt profileri și absolvenți de psihologie. Deci nu avea studiile necesare.
Ulterior, director SIAS a precizat că negociatorul ar fi absolvit și cursuri de specialitate, care i-ar fi dat dreptul să ocupe această poziție.
Gheorghe Moroșan, criminalul din Onești, era supărat că în urmă cu mai bine de zece ani îi fusese confiscat apartamentul. Acesta se afla la muncă în Italia la acel moment. În fapt, soția sa a fost acuzată de furt, după ce și-ar fi însușit mai multe materiale de la firma, unde era gestionar magazie.
Apartamentul reprezenta doar 3% din prejudiuciul creat de femeie și a fost confiscat pentru a acoperi pagubele create. Bărbatul a amenințat tot timpul că-și va face singur dreptate, iar soția sa a fost complice la crimă. Ea a fost cea care l-a ajutat și încurajat să-i ia ostatici pe cei doi zugravi, care au fost și uciși în cele din urmă.
„Familia mea a fost amenințată cu armă de foc. Dacă nu se lămurește această situație, cu armă de foc voi face și eu dreptate! Să nu vă fie de glumă, nu glumesc! Iar dacă vreți, luați măsuri, iar dacă nu, o să vă lămuresc, o să luați mai târziu”, transmitea criminalul în urmă cu câtiva ani printr-un clip postat pe facebook.
Era evident că Gheorghe Moroșan este un om periculos, care oricând poate ucide, dar reprezentanții Poliției au stat 5 ore în fața balconului, așteptând ca acesta să treacă la fapte. Criminalul cerea hotărârea judecătorească prin care îi fusese confiscat apartamentul.
După cazul Caracal, cazul Onești arată că în Poliție și Justiție nu s-a schimbat absolut nimic și că incompetența continuă să ucidă oameni nevinovați, care plătesc taxe și impozite pentru ca oamenii legii să poate încasa pensii speciale și să se retragă din activitate la 40 de ani.