România a dat lovitura! Cârnații de Pleșcoi intră în istorie: Ce s-a decis

06 oct. 2019
România a dat lovitura! Cârnații de Pleșcoi intră în istorie: Ce s-a decis

România a dat marea lovitură în Europa! Cârnații de Pleșcoi intră direct în istorie: Totul s-a decis la cel mai înalt nivel, în Comisia Europeană. Nimeni nu s-ar fi așteptat la o asemenea distincție.

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Cârnaţi de Pleşcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Ce sunt cârnații de Pleșcoi

Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

Începând din 2008, un festival al „Cârnaţilor de Pleşcoi” este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.

Cârnații de Pleșcoi, într-un club select

Cârnații de Pleșcoi se va alătura celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european.

România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei şi scrumbia de Dunăre afumată. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

Alte produse așteaptă să fie recunoscute

pe lângă cârnații de Pleșcoi, România încearcă să sensibilizeze Comisia Europeană și cu alte produse. Caşcavalul de Săveni şi Telemeaua de Sibiu.

Aproximativ 20 de produse au fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti.