România blochează această bancă de mare impact începând cu luna iunie! Are legături cu Rusia

17 apr. 2023
România blochează această bancă de mare impact începând cu luna iunie! Are legături cu Rusia
Photo by Nick Pampoukidis on Unsplash

România a decis ca, în această vară, să iasă dintr-o importantă bancă. Aceasta are legătură cu Federația Rusă.

Potrivit site-urilor oficiale ale Băncii Internaționale de Investiții (IIB) și ale Băncii Internaționale de Cooperare Economică (IBC), România este în continuare membră a celor două bănci, care au legături cu statul rus.

Cu toate acestea, surse din Ministerul de Finanțe au informat Economedia că România a trimis o scrisoare celor două instituții financiare prin care solicită retragerea automată în șase luni, care va intra în vigoare în luna iunie.

În noiembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat legea pentru ieșirea României din cele două bănci.

Între timp, Cehia, care și-a anunțat și ea ieșirea din aceste bănci, a finalizat deja procesul la începutul anului 2023. Statele Unite au adăugat miercuri Banca Internațională de Investiții din Ungaria, considerată o „bancă de spionaj rusă”, pe lista de sancțiuni.

”Următoarele țări sunt membre ale Băncii: Republica Bulgaria, Republica Cuba, Ungaria, Mongolia, România, Federația Rusă și Republica Socialistă Vietnam”, se arată pe site-ul băncii.

Momentan, România este încă reprezentată de către secretarul de stat din MF, Alin Marius Andrieș, ca și guvernator, și de directorul general al MF, Boni Florinela Cucu, ca și director.

În luna noiembrie a anului trecut, IIB a raportat că încă mai efectuează investiții și operațiuni la noi în țară și a menționat reputația solidă a băncii în rândul investitorilor instituționali români, cum ar fi fondurile de pensii și companiile de asigurări.

Între timp, începând cu martie 2023, ultimele documente disponibile pe site-ul BICE menționează în continuare România ca membru al băncii.

România va ieși din Banca Internațională de Investiții

Înființată în 1970 de către Uniunea Sovietică, Banca Internațională de Investiții (BIRD) a fost creată pentru a oferi asistență financiară țărilor membre ale Consiliului de Asistență Economică Reciprocă (CEA). Kremlinul a văzut în ea o modalitate de a contesta instituțiile financiare occidentale, precum Banca Mondială, FMI și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, BIRD s-a confruntat cu dificultăți financiare și s-a bazat pe sprijinul Rusiei până la implementarea unui plan de redresare în 2012.

De-a lungul timpului, unele țări care fac acum parte din Uniunea Europeană, precum Ungaria și Polonia, s-au retras din BIRD în 2000. Decizia Ungariei s-a bazat pe preocupările legate de lipsa de transparență a băncii. Cu toate acestea, în mai 2015, premierul ungar Viktor Orban a ales să revină în BIRD ca parte a unei relații mai strânse cu Rusia. Interesant este faptul că, în 2019, BIRD și-a stabilit sediul la Budapesta, în urma unei cereri adresate de premierul Orban președintelui rus Vladimir Putin, ca parte a eforturilor sale de a transforma Budapesta într-un centru financiar global.