A murit și Ion Caramaitru, la doar câteva ore după Ivan Patzaichin, . Ce boală avea actorul

05 sept. 2021
A murit și Ion Caramaitru, la doar câteva ore după Ivan Patzaichin, . Ce boală avea actorul

România este în doliu. Ziua de 5 septembrie este una dintre cele mai negre din ultima perioadă. Două nume mari au plecat dintre noi, spre o lume mai bună. După Ivan Patzaichin, în această seară a murit și marele actor Ion Caramitru.

Acesta avea doar 79 de ani și era internat tot la Spitalul Elias, ca și marele canoist legendar. Se pare că el suferea de probleme cardiace, conform surselor VoxBiz.ro. Însă ceea ce i-ar fi pus capac ar fi fost un stafilococ foarte rezistent la antibiotice.

Din anul 2005, el era director al Teatrului Național din București. S-a luptat mult pentru colegii săi și pentru ca lucrurile să fie în regulă pentru toți cei care lucrau alături de el.

Ion Caramitru a fost  un actor  renumit atât de teatru, cât și de film. El a activat și ca regizor, dar s-a implicat și în politică. Din anul 1990 a fost președinte al UNITER din 1990, iar din 2005 a ocupat funcția de director al Teatrului Național din București.

Viața profesională a lui Ion Caramitru

A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea.

Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian în Luchian (1981) și Socrate în seria Liceenii (1985-1987). Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984. Mai târziu, Caramitru a jucat roluri minore în filme străine: el a fost anarhist în 1991 în Kafka, Tatevski în Citizen X (1995), Zozimov în Mission: Impossible (1996), contele Fontana în Amen. (2002) și un imigrant bulgar în Irlanda în Adam & Paul (2004).

Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, Caramitru a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic. În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

În mai 2005, el a câștigat concursul pentru funcția de director al Teatrului Național București, înlocuindu-l pe Dinu Săraru. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din Bucuresti.