Începând cu 1 august, intră în vigoare ordonanța 16/3022, care prevede modificarea Codului Fiscal. Actul normativ prevede prinde altele și taxe mai mari pentru anumite produse, dar impozitări în plus.
În primul rând, acciza la țigări și alcool crește, drept urmare, românii vor plăti mai mult pentru o doză de bere, dar și pentru un pachet de țigări.
”Se aplică accize de 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigărilor. Astfel, pentru ţigarete, acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 ţigarete, de la 563,97 lei/1000 ţigarete”, arată documentul.
Și asta nu este tot. Ordonanța mai prevede de asemenea și impozitarea veniturilor din jocurile de noroc. Practic, o bună parte din suma câștigată va ajunge la statul român.
Impozitarea diferă în funcție de câștig. Astfel, pentru câștiguri brute de până la 10.000 de lei inclusiv se percepe o impozitare de 3%. De asemenea, pentru venituri de peste 10.000 de lei și care ajung până la 66.750 de lei se percepe o impozitare de 20%, în timp ce veniturile care depășesc 66.750 – 11.650 vor fi impozitate cu 40%.
Mai sunt și câteva domenii vizate de noile modificări la Codul fiscal, printre care sectorul agricol, construcțiile, dar și sectorul alimentar. În aceste domenii, începând cu salariile aferente lunii august, plafonul venitului pana la care se aplica scutirea scade la 10.000 lei.
Angajați care au contracte de muncă part-time trebuie să știe că noile modificări la codul fiscal intrate în vigoare de la 1 august îi vor afecta și pe ei. Cu alte cuvinte, calculul contribuţiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, practic taxele nu se mai calculează la venitul efectiv din salarii ci la un salariu minim brut de 2.550 lei, în situaţia în care venitul brut din salarii este mai mic decât acest salariu minim.
Sunt și câteva excepții aici. Studenții și elevii de până la 26 de ani nu sunt vizați de noile modificări. Nici pensionarii cu pensii din sistemul public nu vor fi afectați și nici persoanele fizice care realizeză venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp partial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depășește salariul minim pe economi, dar nici persoanele cu dizabilități.