S-a modificat vârsta de pensionare pentru milioane de români! Cine va ieși mai devreme la pensie

15 aug. 2019
S-a modificat vârsta de pensionare pentru milioane de români! Cine va ieși mai devreme la pensie

Noua Lege a pensiilor a schimbat toate regulile. Milioane de români vor ieși mai devreme la pensie, potrivit noului proiect. Privilegiate sunt femeile din România, care vor avea posibilitatea să-și reducă vârsta de pensionare după un criteriu foarte important.

Sunt vizate mamele cu mai mulți copii. Ce înseamnă acest lucru? Conform legii, vârsta de pensionare se reduce cu doi ani pentru fiecare copil crescut până la împlinirea vârstei de 16 ani. Așadar, femeile care au trei copii, au posibilitatea să iasă la pensie cu șase ani mai devreme, doi ani pentru fiecare copil.

„Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută”, prevede noua lege.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel maxim este de 35 de ani în cazul femeilor, dar și în cazul bărbaților.

Există și o condiție!

Femeile care vor să beneficieze de această reducere trebuie să îndeplinească stagiul minim de cotizare menționat mai sus.

Ce se întâmplă în cazul femeilor care au mai mult de trei copii?

Pentru al patrulea copil, femeile vor beneficia de o reducere de un an. Începând cu al patrulea copil, se scade un singur an din vârsta standard de pensionar, se arată în lege. Aici intră și copiii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare în 2021.