S-a schimbat Codul Rutier! Bolile care acum te lasă fără permis

24 oct. 2019
S-a schimbat Codul Rutier! Bolile care acum te lasă fără permis

Probleme mari pentru mii de șoferi. S-a schimbat Codul Rutier, iar acum condițiile pentru a obține carnetul sunt mult mai restrictive. Mai mult, s-au aflat și bolile care acum te lasă fără permis.

Codul rutier a primit în acest an noi prevederi, printre acestea aflându-se cele pentru folosirea telefonului mobil în timpul mersului şi introducerea unor noi examene medicale pentru obţinerea şi reînnoirea permisului de conducere. Acestea prevăd suspendarea dreptului de conducere al autovehiculelor, deci trebuie mare atenţie pentru a nu le încălca.

În unele cazuri, oricâtă atenţie aţi acorda respectivelor prevederi, nu veţi putea împiedica suspendarea permisului, fiind vorba de probleme medicale ale conducătorilor auto.

Lista bolilor care te lasă fără carnet

S-a publicat întreaga listă a bolilor care te lasă fără carnet. Dacă ai acest gen de probleme de sănătate îți poți lua adio de la permisul de conducere. În afară de apneea de somn, mai sunt şi alte boli incompatibile cu permisul de conducere.

Afecţiunile cardiovasculare grave, tulburările neurologice care afectează sistemul nervos sau bolile mintale sunt câteva dintre afecţiunile care ne lasă fără permis de conducere. S-a publicat lista completă.
Probleme cu vederea – Permisele de conducere nu pot fi obţinute sau reînnoite de către persoanele care au probleme cu vederea. De asemenea, nu au dreptul de a conduce nici cei care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care prezintă tulburare a vederii. De asemenea, după pierderea temporară a vederii există o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După aceste luni, conducerea se permite numai în urma unui aviz favorabil din partea medicilor oftalmologi.

Handicap locomotor – Permisele auto nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidaţii ori conducătorii auto care prezintă afecţiuni ale aparatului locomotor. Totuşi, în anumite condiţii, şi persoanele cu handicap fizic pot avea dreptul să conducă un autoturism. Astfel, este nevoie de avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

Afecţiuni cardiovasculare – Permisul nu poate fi obţinut sau reînnoit de către persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac ori angină pectorală de repaus sau emoţie. De asemenea, şi cei care suferă de tensiune arterială anormală pot să nu aibă dreptul de a conduce, iar cei care poartă stimulator cardiac, precum şi cei cu antecedente de infarct miocardic, pot avea permis numai cu avizul medicului şi cu condiţia de a evalua verificări medicale periodice.

Diabetul zaharat – Nu se emit sau reînnoiesc permisele de conducere nici pentru şoferii cu episoade repetate de hipoglicemie acută. Cei care suferă de diabet zaharat şi fac tratament medicamentos pot avea permis numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice (cel puţin o dată la cinci ani).

Afecţiuni neurologice – Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecţiuni neurologice grave, precum epilepsia.