Să-l aplaudăm! Cine este românul care tocmai a luat Premiul NOBEL pentru Economie

17 sept. 2019
Să-l aplaudăm! Cine este românul care tocmai a luat Premiul NOBEL pentru Economie

Performanță fabuloasă reușită de către un român. Să-l aplaudăm. A reușit să câștige premiul Nobel pentru Economie. Tânărul a reușit să întreacă orice așteptare și să câștige o distincție recunoscută la nivel mondial.

Absolvent al Universității din Manchester, tânărul Ștefan Pricopie, a reușit să câștige Global Undergraduate Awards 2019, cunoscut și sub numele de ca Premiul Nobel Junior, la secțiunea Economie.
Românul a fost desemnat câștigător al premiilor acordate sub patronajul președintelui Irlandei, pentru teza sa de licență despre învățământul public și fenomenul de brain drain.

Ce este Premiul Nobel pentru Studenți

Premiul Nobel pentru Studenți, The Global Undergraduate Awards, sau junior Nobel Prize desemnează cele mai importante lucrări de absolvire a facultății, pe 25 de discipline din domenii precum arta, științele exacte sau științe umaniste.

Ștefan Pricopie s-a duelat pentru premiu cu peste 3.400 de persoane, de la 338 de universități din 50 de țări. Distincția primită de către tânărul român reprezintă una dintre cele mai importante distincții pentru studenții de nivel licență / master din mediul universitar internațional.

Cine este Ștefan Pricopie

Ștefan Pricopie are 22 de ani și în iunie 2019 a absolvit cu High First-Class Honours programul de economie-matematică din cadrul Facultății de Științe Sociale de la Universitatea Manchester, UK. Teza sa de dizertație, care este și cea pentru care a primit Premiul Nobel Junior 2020 pentru Economie, se intitulează “Public Education and Brain Drain”. Tatăl lui Ștefan Pricopie este Remus Pricopie, fost ministru al Educației și rectorul SNSPA.

Ștefan nu este la prima reușită. Tot în 2019 a pus mâna pe premiul special din partea Decanului Facultății de Științe Sociale – Dean’s Award for Achievement. Acum, românul își continuă studiile la Universitatea din Manchester, la programul de Data Science for Social Policies.

Ștefan Pricopie a reușit să ia medalia de bronz la Olipiada Națională de Matimatică în urmă cu cinci ani. Tânărul a studiat în România la mai multe școli, Complexul Educațional Lauder-Reut, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu și Liceul Teoretic de Informatică București – ICHB. Pasionat de șah, pentru mai bine de 10 ani a fost membru al Clubului Sportiv Otopeni – Secția de Șah, conform edupedu.ro.

România, abonată la acest premiu

În urmă cu un an, un alt student român a obținut premiul, însă în domeniul Informatică. Cristian Bodnar, absolvent al Universității din Manchester, a câștigat Premiul Nobel Junior pentru Informatică