Se dă lege! Acești români vor ieși mai repede la pensie: Vezi dacă ești printre norocoși

09 oct. 2019
Se dă lege! Acești români vor ieși mai repede la pensie: Vezi dacă ești printre norocoși

Vestea anului pentru această categorie de români. Se dă lege. O categorie social va ieși mai repede la pensie. Vezi dacă te afli printre cei norocoși. Vorbim despre un proiect care se află deja pe masa Camerei Deputaților.

Anumite persoane vor putea să iasă mai repede la pensie dacă legea va fi promulgată.

Care sunt condițiile pentru pensia anticipată

Deputații au pe masa o lege extrem de important care vizează mai mulți român. Este vorba despre cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Aceștia ar putea beneficia mai repede de pensie, conform unui proiect legislativ ce ar putea primi în curând votul decisiv al deputaților.

Măsurile îi vizează pe cei ce au lucrat în condiții deosebite de muncă și se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Documentul va ajunge în curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul favorabil al deputaților și de publicarea în Monitorul Oficial.

După cum este prevăzut în inițiativa legislativă, o parte dintre angajații din România ar putea ieși mai devreme la pensie. Este vorba, mai exact, despre ieșirea la pensie a persoanelor care au lucrat în condiții deosebite de muncă.

În propunerea legislativă este stipulat faptul că cei ce au lucrat în condiții grele vor primi cu o lună în plus la vechimea în muncă pentru fiecare an lucrat în aceste condiții. Cei ce au lucrat în condiții deosebite de muncă ar putea beneficia, dacă măsurile cuprinse de acest document vor ajunge să se aplice, de o vechime în muncă suplimentară de patru luni pentru fiecare an de lucru, față de trei luni, cât primesc aceste persoane acum pentru un an lucrat în condiții grele.

Suplimentar, în inițiativa legislativă este prevăzută și schimbarea modului în care se calculează reducerea vârstei standard de pensionare. Dacă în prezent reducerea vârstei standard de pensionare se face începând cu un stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite de peste șase ani, în viitor, reducerea vârstei de pensionare s-ar putea face din primul an de cotizare în astfel de condiții de muncă.