Se dă lege! Românii care pot ieși mai repede la pensie: Vezi dacă ești printre ei

24 oct. 2019
Se dă lege! Românii care pot ieși mai repede la pensie: Vezi dacă ești printre ei

Vești extrem de importante pentru o însemnată categorii de români. Se dă lege! Aceștia vor putea ieși mai repede la pensie. Vezi dacă te afli printre ei.

O nouă propunere legislativă care modifică Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii vrea să repare o nedreptate care a rezultat în urma repetatelor modificări ale legii.

Românii care vor ieși mai repede la pensie

Aceștia sunt românii care vor putea ieși mai repede la pensie. Articolul 65 al legii prevede reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani fără penalizare pentru cei care locuiesc în zonele afectate de extracția și prelucrarea netalelor neferoase însă nu s-a avut în vedere poluarea zonelor unde se prelucrează țițeiul, precum Ploiești și comuna Brazi din județul Prahova.

În expunerea de motive se spune că cei care locuiesc în aceste zone au fost uitați de legiuitor atunci când a modificat legea. Așadar, propunerea vrea includerea în articolul menționat și a municipiului Ploiești și a comunelor Brazi, Bucov, Blejoi, Berceni, Strejnic, Bărcănești, Pucheni cât și altele care sunt arondate iar cetățenii acestora au trăit între Combinatul Petrochimic Brazoi, Societatea Astra Română, Rafinăria Vega și Combinatul Petrochimic Teleajen, actualul Lukoil.

Inițiatorii prezintă și situația poluării din zona menționată și spun că cei care trăiesc în acest mediu se îmbolnăvesc de boli grave precum cancerul dar și bronită cronică sau astm.

Autoritățile de mediu primesc constant sesizări din cauza aerului care devine frecvent irespirabil. În expunerea de motive se mai spune că foarte mulți prahoveni care au lucrat și locuiesc în Prahova au trăit într-un mediu constant toxic și din această cauză ar trebui să se bucure de o astfel de facilitate, respectiv posibilitatea de a se pensiona anticipat cu doi ani și fără penalități.

Documentul se află pe masa deputaților care urmează să-l dezbată și să-l supună la vot.