Se dau bani de la stat! Ce trebuie să faci ca să pui mâna pe întreaga sumă

01 oct. 2019
Se dau bani de la stat! Ce trebuie să faci ca să pui mâna pe întreaga sumă

O nouă veste bună pentru o importantă categorie de români. Se dau bani de la stat. S-au stabilit și criteriile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a pune mâna pe întreaga sumă. 

Bonele vor putea fi plătite cu bani de la bugetul statului. Mai mult, s-a stability și un plafon maxim în cadrul acestui proiect.

Câți bani vor primi bonele de la stat

Bonele vor putea primi de la stat până la 710 lei lunar. Este vorba despre o inițiativă legislativă ce propune acordarea unui ajutor de la stat pentru părinții cu copii antepreșcolari, de până la 710 lei pentru fiecare copil.

Se invocă argumente precum scăderea drastică a natalității, dar și numărul scăzut de creșe și grădinițe. „Fenomenul scăderii natalității nu este izolat în România, majoritatea țărilor dezvoltate suferind de această problemă.
România se află în situația unei lipse acute de creșe și grădinițe pentru copii de varsta prescolară, iar cele existente sunt într-o stare neadcvată de funcționare, mult prea puține fiind cele modernizate și conforme cu ceea ce este nevoie la ora actuală. Mai mult, deși numărul creșelor și a grădinițelor private este în creștere, numărul acestora nu acoperă cererea de înscriere, iar mulți părinți nu își permit o astfel de instituție privată”, se spune în expunerea de motive a proiectului.
S-au stabilit criteriile de acordare a banilor

Părinții sau părintele singur al copilului la care acesta locuiește în mod statornic sau reprezentantul legal al copilului la care acesta locuiește în mod statornic.
Venitul pe membru de familie nu trebuie să depășească suma de maximum 3.500 de lei net pentru a putea primi ajutorul pentru bonă.
Sumele care se vor acorda vor fi în funcție de venituri, astfel:
• 710 lei pentru venituri nete pe membru de familie de până la 2.080 de lei;
• 550 lei pentru venituri nete pe membru de familie de până la 2.081 – 2.500 lei;
• 390 lei pentru venituri nete pe membru de familie de până la 2.501 – 3.000 lei;
• 250 lei pentru venituri nete pe membru de familie de până la 3.001 – 3.500 lei.