Se închid CEC Bank și Banca Transilvania, cele două bănci românești? Decizia care a dat totul peste cap. Toți clienții trebuie să știe

24 apr. 2023
Se închid CEC Bank și Banca Transilvania, cele două bănci românești? Decizia care a dat totul peste cap. Toți clienții trebuie să știe

Toți românii care au cont la CEC Bank sau la Banca Transilvania trebuie să știe aceste informații importante. Această decizie a dat totul peste cap.

În urma falimentului mai multor bănci americane de dimensiuni medii, autoritățile de reglementare la nivel mondial au în vedere reglementări mai stricte pentru creditorii mai mici și, de asemenea, îndeamnă toate băncile să se pregătească pentru retrageri mai rapide ale depozitelor. Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară, care stabilește standardele la nivel mondial, s-a angajat în martie să analizeze dacă sunt necesare reglementări suplimentare în lumina acestor colapsuri bancare, scrie zf.ro.

Deși nu a fost stabilit un calendar pentru această revizuire, oficialii care au participat la reuniunile de primăvară ale FMI de la Washington au informat recent Financial Times că accentul va fi pus pe problemele expuse de prăbușirea Silicon Valley Bank din California.

Autoritățile de reglementare de la nivel mondial iau în considerare posibilitatea de a impune reglementări mai stricte pentru băncile mai mici și îndeamnă toate băncile să se pregătească pentru retragerea mai rapidă a depozitelor, în urma recentelor convulsii care au dus la prăbușirea mai multor bănci americane de dimensiuni medii.

Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară, care stabilește standardele globale, s-a angajat în martie să investigheze dacă sunt necesare reglementări suplimentare în urma unei serii de falimente bancare. Responsabilii politici, care s-au reunit la Washington pentru reuniunile de primăvară ale FMI, au declarat pentru Financial Times că accentul va fi pus pe provocările expuse de falimentul băncii Silicon Valley din California. Acest lucru ar putea implica impunerea reglementărilor Basel privind capitalul și lichiditatea pentru băncile de dimensiuni medii, cum ar fi SVB și banca Signature Bank, acum dispărută.

Deși toate băncile europene trebuie să adere la aceste reglementări, în prezent acestea se aplică doar băncilor „active la nivel internațional” din Statele Unite, un grup limitat la cele mai mari instituții. Trei autorități de reglementare de rang înalt au declarat că noțiunea de „active la nivel internațional” este depășită, iar factorii de decizie politică vor analiza dacă reglementările ar trebui extinse la băncile „relevante la nivel internațional” sau la cele care au potențialul de a provoca o instabilitate financiară mai extinsă.

Dispariția creditorului californian a declanșat unde de șoc pe piețele globale, ducând la scăderi semnificative ale valorii acțiunilor băncilor de la Paris la New York. „SVB a demonstrat că nu este nevoie să fii activ la nivel internațional pentru a genera efecte transfrontaliere”, a remarcat un înalt responsabil politic.

Ce se întâmplă cu CEC Bank și cu Banca Transilvania?

În urma falimentului SVB, autoritățile americane au recurs la o „excepție de risc sistemic” pentru a-i salva pe toți deponenții săi, în ciuda faptului că banca nu era obligată să adere la normele de la Basel în momentul dificultăților sale financiare și că doar depozitele de până la 250.000 de dolari erau asigurate. Având în vedere acest eveniment, factorii de decizie politică și-au exprimat interesul de a reevalua normele privind rata de acoperire a lichidităților pentru bănci, cu posibilitatea de a cere băncilor să reziste mai rapid la retragerile bancare, din cauza retragerii rapide a depozitelor digitale.

De asemenea, factorii de decizie analizează problema mai amplă a retragerilor de depozite digitale și explorează posibile măsuri de protejare a sistemului, deși recunosc că aceasta va fi o întreprindere dificilă.

În urma prăbușirii valorii portofoliului de obligațiuni al SVB, factorii de decizie politică analizează o abordare mai prescriptivă pentru a se asigura că autoritățile de reglementare pregătesc băncile pentru a face față modificărilor ratelor dobânzilor.

Bilanțul băncii a fost paralizat de creșterea ratelor dobânzilor, care a dus și la retragerea depozitelor.

În prezent, „Riscul ratei dobânzii din portofoliul băncii” este evaluat în cadrul cerințelor de capital din „Pilonul 2”, care sunt aplicate la discreția autorităților de supraveghere. Cu toate acestea, unele autorități de reglementare consideră că ar trebui să fie inclus în cerințele de capital financiar primar.

După falimentul SBV, o bancă autohtonă foarte puternică din SUA, mulți clienți s-au panicat și au început să retragă depozitele. Momentan, CEC Bank și Banca Transilvania nu par a fi afectate, însă pe termen lung unii experți anunță o criză bancară la nivel global.