Se închide Raiffeisen Bank? Decizie de ultimă oră luată chiar de statul român. Ce se întâmplă cu conturile clienților

de:
09 apr. 2023
Se închide Raiffeisen Bank? Decizie de ultimă oră luată chiar de statul român. Ce se întâmplă cu conturile clienților

Lovitură puternică pentru Raiffeisen Bank în România. Grupul austriac are de plătit niște penalități imense, care s-ar putea să îi afecteze întreaga activitate.

Ce s-a întâmplat cu Raiffeisen Bank și cum sunt afectați românii care au credite la această bancă? Ministerul Dezvoltării a emis în această săptămână o decizie de termen de plată pentru grupul bancar austriac.

Vorbim despre niște penalități de 151 de milioane de lei care trebuie plătite în 30 de zile. Această măsură vine după decizia Curții de Conturi privind prima de stat.

Cu alte cuvinte, Raiffeisen Bank a obținut însă suspendarea plăților la aceeași instanță unde cererea BCR pe aceeași speță a fost respinsă. De asemenea, grupul austriac continuă să reducă activitatea Băncii pentru Locuințe, care a fost lăsată fără aproape toate creditele, arată profit.ro.

Și totuși ce bani datorează Raiffeisen Bank și cui? Cele 151 de milioane de lei care trebuie plătite în termen de 30 de ale sunt datorate de Banca pentru Locuințe a grupului Raiffeisen în România.

Cum vor fi afectați clienții Raiffeisen Bank

Cât despre cererea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, aceasta vine în contextul în care a respins, anul trecut, solicitarea Raiffeisen de amnistiere a obligațiilor accesorii pentru datoria generată de decizia Curții de Conturi în chestiunea primelor de stat.

Trebuie spus și că Raiffeisen Bank a plătit anul trecut 115 milioane de lei către stat ca despăgubiri după ce a pierdut definitiv și prin toate căile de atac interne litigiul cu Curtea de Conturi.

Iar profit.ro amintește că în 2016, autoritatea publică de audit a stabilit că peste 300.000 de clienți ai celor două bănci pentru locuințe ale BCR și Raiffeisen au încasat ilegal subvenția de la stat de până la 250 de euro pe an pentru stimularea sistemului de economisire-creditare.

Ce înseamnă acest lucru? Clienții băncilor au luat ”prima de la stat ca o dobândă suplimentară de la buget pentru economisirile făcute”. Aceștia nu au participat însă la ciclul complet de economisire-creditare.

Iar ce este interesant este și căo parte din contracte au fost înregistrate pe numele unor pensionari sau minori, persoane care nu aveau vârsta legală pentru a lua credite, conform autorităților, notează profit.ro.