Probleme mari pentru Raiffeisen Bank după ce Statele Unite au început să investigheze afacerile băncii din Rusia. S-ar părea că efectele se resimt deja și nu ar fi exclus ca și clienții să fie afectați între timp.
După ce vineri banca austriacă a anunțat că a primit o solicitare din partea autorităților americane de sancţiuni cu privire la afacerile sale legate de Rusia, iată că la începutul acestei săptămâni, acțiunile băncii au scăzut în ședința de luni, cu 8%, adică destul de repede.
Nu ar fi exclus nici ca această scădere să continue în perioada următoare până când americanii vor reuși să finalizeze întreaga investigație. Ce se cunoaște însă până acum?
Raiffeisen Bank anunța public că a primit o solicitare din partea a Biroului de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA în luna ianuarie.
Respectiva solicitare viza ”clarificarea afacerilor cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI, având în vedere evoluţiile recente legate de Rusia şi Ucraina”, notează Reuters.
Cum s-a ajuns la o astfel de situație? Doar la începutul lunii februarie, Raiffeisen Bank anunța că a obținut mai mult de 50% din profitul său din 2022 din Rusia, asta în ciuda războiului care durează de aproape un an de zile.
Din aceeași piață, Raiffeisen Bank spunea anterior că vrea să iasă, având în vedere războiului, însă chiar și așa nimic nu s-a întâmplat.
Cei de la Reuters i-au contactat pe reprezentanții băncii care au confirmat cele întâmplate și a mai precizat și că Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a cerut mai multe detalii despre expunerea sa în Rusia.
De asemenea, sursa citată a mai cerut și câteva detalii despre expunerea din Donbas parţial ocupat de Rusia, Ucraina şi Siria, inclusiv despre tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi, a declarat o sursă pentru Reuters.
Răspunsul ar trebui să fie dat agenției americane până în luna februarie, a adaugă sursa citată, care menționează și că avocaţii Raiffeisen au negociat o prelungire. Mai exact, aceștia și-ar fi dorit să răspundă la întrebări în trei tranșe, respectiv în luna aprilie, mai și iunie.
Ce se va întâmpla mai departe? Rămâne de văzut ce clarificări vor aduce cei de la Raiffeisen Bank americanilor și dacă banca va mai fi la fel de apreciată ca și până acum.