Raiffeisen Bank are probleme destul de mari și nu este exclus ca aceasta să fie închisă. Banca Centrală Europeană a explicat ce urmează să se întâmple.
Banca Centrală Europeană (BCE) nu a mandatat Raiffeisen Bank să se retragă imediat din țară, dar a cerut ca banca să prezinte un plan de deconsolidare treptată. În urma unei vizite la Viena a coordonatorului de sancțiuni al SUA, James O’Brien, presiunea asupra Raiffeisen Bank International, un grup austriac, a crescut.
„Am cerut băncilor să monitorizeze îndeaproape afacerile din Rusia și, în mod ideal, să le reducă cât mai mult posibil”, spune un purtător de cuvânt al Băncii Centrale Europene.
Potrivit unor surse, austriecii trebuie să aibă un plan specific pentru vânzarea sau închiderea filialei lor din Rusia. Cu toate acestea, un angajat al băncii a informat Reuters că Raiffeisen Bank nu intenționează deocamdată să trimită planul de lichidare a filialei rusești către BCE. Banca analizează mai multe opțiuni de dezvoltare a afacerii pentru filiala sa din Rusia, inclusiv o ieșire atent gestionată.
O sursă Reuters a precizat că această bancă a fost investigată în februarie de Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Trezoreriei SUA, din cauza operațiunilor sale continue în Rusia, precum și în regiunile parțial ocupate din Ucraina și Siria. OFAC a solicitat la acel moment date privind tranzacțiile și operațiunile cu privire la diverși clienți.
În calitate de al doilea creditor ca mărime din Austria, banca este un contribuitor semnificativ la economia țării și desfășoară operațiuni comerciale în Europa de Est. Cu toate acestea, anterior, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a etichetat Raiffeisen Bank International Group drept sponsor de război din cauza operațiunilor sale în Rusia și a recunoașterii oficiale a „DNR” și „LNR”.