Se modifică legea! Ce semn trebuie să lipiți pe parbriz și de ce. Persoanele care sunt direct vizate

05 sept. 2019
Se modifică legea! Ce semn trebuie să lipiți pe parbriz și de ce. Persoanele care sunt direct vizate

Se modifică legea. Această categorie de șoferi trebuie să-și lipească acest semn pe parbriz. Totul este prevăzut într-un proiect ce a trecut de prima Cameră a Parlamentului.

Sunt vizate persoanele cu dizabilităţi de auz. Acestea pot să lipească un semn care să arate că au o deficienţă şi au nevoie de interpret în momentul în care sunt oprite de autorități.

Proiectul aparține Andrianei Săftoiu și a trecut de Senat cu 78 voturi „pentru”.

Astfel, se modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul introducerii unui nou articol: „Conducătorii de vehicule pot monta pe autovehiculele proprii semnul distinctiv pentru conducătorul de autovehicul cu dizabilităţi de auz”.

Șoferii nu sunt obligați să facă asta. Semnul este opţional şi se aplică pe lunetă, în colţul din dreapta sau stânga sus.

„Acest semn este recomandat pentru conducătorii de autovehicule, persoane surde şi cu deficienţe de auz, din următoarele motive:

– dacă persoana surdă este oprită de agentul de circulaţie, acesta va şti că este nevoie de interpret şi de comunicare în limbajul semnelor;

– dacă persoana surdă este implicată într-un accident de circulaţie, autorităţile sau persoanele fizice vor vedea semnul reprezentativ şi vor putea apela în regim de urgenţă la un interpret în limba semnelor; – în trafic sau în diverse situaţii, ceilalţi şoferi vor şti că persoana surdă trebuie atenţionaţă prin semnale luminoase;

– orice şofer surd să aibă obligatoriu o legitimaţie specială în care să se dovedească că are dizabilităţi auditive şi să arate poliţiei rutiere”, arată deputatul PNL în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va ajunge la Camera Deputaților care este for decizional.