Se modifică regulile pentru aceste mașini! Veți fi controlați la sânge! Anunț major pentru șoferi

22 oct. 2019
Se modifică regulile pentru aceste mașini! Veți fi controlați la sânge! Anunț major pentru șoferi

Se modifică regulile la ITP. Toți șoferii care conduc acest tip de mașină trebuie să știe noile reguli. Totul este prevăzut într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Potrivit acestuia, acest tip de mașină va fi verificat în detaliu. Este vorba despre mașinile transportatorilor. Mai exact, legislația Uniunii Europene prevede obligația echipării, începând cu 1 noiembrie 2015, a tuturor autovehiculelor grele noi cu un sistem de avertizare la trecerea involuntară peste liniile de separare a benzilor de circulație.

Mai mult, potrivit noului Regulament al UE, se va introduce obligativitatea echipării cu un sistem de avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto.

Aceste sisteme vor fi verificate periodic, se arată în proiect.

Schimbările vin în condițiile în care numărul de decese în accidente rutiere raportat la numărul de locuitori este dublu față de media Uniunii Europene (96 de decese la un milion de locuitori, față de 49 de decese la un milion de locuitori), mai arată documentul citat.

Atfel, se dorește reducerea accidentelor în care sunt implicate autoturisme mari, de transport. Una dintre cauzele specifice o reprezintă accidentele care se datorează oboselii conducătorilor auto a unor astfel de autovehicule, conducători la care de regulă perioada de conducere zilnică este extinsă.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Ministerul Transporturilor și publicat în Monitorul Oficial.