Se poate transmite coronavirusul prin pâinea neambalată? Un nou studiu crează panică. Explicația autorităților

26 sept. 2020
Se poate transmite coronavirusul prin pâinea neambalată? Un nou studiu crează panică. Explicația autorităților

Un studiu al Universității București arată că virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalată. Informația nu a fost, însă confirmată și de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și nici de cei ai Autoritatății Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care spun că nu există dovezi în acest sens.

Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu Pâinea vine și el cu precizări în acest sens și cere celor de la Universitatea București să corecteze informațiile transmise în spațiul public.

„Nu trebuie să alarmăm populaţia şi să transmitem informaţii false în ceea ce priveşte transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atât mai mult prin intermediul pâinii, un produs prezent pe masa oricărui român. Toate produsele de panificaţie se fabrică cu respectarea tuturor regulilor de siguranţă alimentară, iar la comercializarea produselor de panificaţie ambalate sau neambalate se aplică măsuri suplimentare la locurile de vânzare, în sensul că vânzarea se realizează cu respectarea regulilor de igienă impuse”, a precizat Aurel Popescu pentru AGERPRES.

„Deşi rezultatele studiului au fost parţiale şi nevalidate, acestea au fost făcute publice fără nici un fel de responsabilitate faţă de populaţie şi faţă de întreaga industrie de panificaţie. Studii de acest gen trebuie să fie realizate de către specialiştii în domeniu, rezultatele să fie asumate, avizate şi validate de către autorităţile competente. Simplul fapt că pe o suprafaţă de plastic poate să ajungă pe cale virală virusul Sars-Cov-2 nu este suficient ca acesta să se transmită, el trebuie să fie viabil şi să aibă un anumit suport de multiplicare. Coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica”, a mai adăugat acesta.

Coronavirusul nu se transmite prin pâine neambalată

Preşedintele ROMPAN susține și că apariţia unor informații pe care le consideră „total neadevărate” ridică suspiciuni că ar exista şi alte interese legate de creşterea vânzărilor de pâine ambalată şi în special a produselor de panificaţie din import.

„Pâinea este un aliment de bază şi este de neacceptat să fie pusă în contexte negative care produc neîncredere şi panică în rândul populaţiei. Eforturile care s-au făcut în domeniul alimentar, inclusiv în panificaţie, pentru garantarea siguranţei, au fost uriaşe şi vor rămâne în continuare la acelaşi nivel – de la producători, până la comercianţi. Respectarea măsurilor de igienă şi siguranţă alimentară atât în rândul producătorilor, al distribuitorilor, al vânzătorilor şi al consumatorilor este principala cale de a reduce riscul de contaminare.

Este de datoria noastră ca reprezentanţi ai industriei de panificaţie din România să asiguram populaţia că astfel de zvonuri nu sunt adevărate. Mai mult de atât avem suspiciunea că sunt alte interese prin comunicarea acestor ştiri total neadevărate, pentru a beneficia astfel de creşterea vânzărilor de pâine ambalată şi în special a produselor de panificaţie din import”, a subliniat preşedintele ROMPAN.

Și directorul general al Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel a intervenit pentru a întări ideea că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de

De asemenea, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis sâmbătă într-un comunicat că nu există informaţii disponibile privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului Sars-Cov 2, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor, COVID-19 fiind o boală respiratorie.