Se recalculează pensiile. Cine va primi bani in plus si cât va dura întreg procedeul. Raluca Turcan a dat toate detaliile 

de:
10 apr. 2021
Se recalculează pensiile. Cine va primi bani in plus si cât va dura întreg procedeul. Raluca Turcan a dat toate detaliile 

Recalcularea pensiilor a fost promisă, însă pensionarii vor mai avea de așteptat până ce noua metodă va fi și pusă în practică. Raluca Turcan, ministrul Muncii mărturisește că există niște probleme la acest capitol.

Cu alte cuvinte, conform ministrului, recalcularea tuturor pensiilor va dura un an și jumătate, însă pentru a ajunge la această performanță, se ia în calcul aducerea unui personal suplimentar de mai bine de 1.000 de persoane. 

Nu există personal pentru recalcularea pensiilor

20.000 de dosare de pensii au fost evaluate până acum, însă acest număr nu reflectă deloc totalul acestora. Raluca Turcan susține că echipamentele sunt destul de vechi, softul la fel, iar personalul din casele de pensii lipsește.

Astfel, pentru a putea finaliza recalcularea pensiilor într-un an și jumătate, așa cum a promis, ministrul Muncii va mai angaja personal suplimentar, adică încă alte 1.500 de persoane. 

Raluca Turcan a mai mărturisit că ultima recalculare a pensiilor a fost făcută în perioada 2005-2010, iar aici au fost recalculate un milion de dosare. Acum însă, este vorba despre cinci milioane de dosare, lucru care presupune un efort suplimentar. 

Ce înseamnă recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor înseamnă, în opinia ministrului Muncii, echitate pentru milioane de persoane. Ea a declarat că pregătirea persoanelor va fi egală, la fel și munca, contribuțiile dar și pensiile. 

În ceea ce privește metoda de recalculare, Raluca Turcan susține că în primă fază vor fi evaluate dosarele, iar toate informațiile vor fi rescrise în format electronic acolo unde este cazul.

Mai mult de atât, ministrul a promis evaluarea necesarului de echipamente, de soft, dar și de resurse umane, iar neregulile urmează să fie acoperite de bani europeni. Raluca Turcan a mai adăugat că după ce va evalua toate neregulile va întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin Programul național de redresare și recuperare.