Se schimbă codul rutier! Amendă de 820 de lei dacă mai faceți acest gest la volan! Dezbaterea finală luni

11 aug. 2019
Se schimbă codul rutier! Amendă de 820 de lei dacă mai faceți acest gest la volan! Dezbaterea finală luni

Guvernul Dăncilă a anunțat că luni se vor discuta mai multe subiecte fierbinți, printre care și modificările la codul rutier. Este vorba despre interzicerea folosirii telefonului la volan, în orice mod.

Textul de lege spune clar că șoferii nu mai au voie să să atingă telefoanele sau alte gadgeturi cât timp se află la volan. Amenda este una consistentă, patru puncte de penalizare și 820 de lei. Schimbarea vine ca urmare a numărului mare de acccidente produse din cauza șoferilor care făceau live pe Facebook.

Până în prezent, legislația era destul de permisivă și prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare, adica 410 lei, dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor.

Propunerea de modificare a Codului rutier se află deja pe agenda ședinței de luni a Guvernului și vrea să schimbe prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, astfel:

La articolul 108, alineatul (1), litera c), după punctul 5 se introduce un nou punct, pct. 6, cu următorul cuprins: Se sancționează (n.r.) ”ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.